Tippek és tévhitek

Moodle 1.9 vagy 2.5?

Részt vettünk az idei MoodleMoot konferencián, ahol egy előadás keretén belül szembesültünk néhány megdöbbentő adattal. Magyarországon a regisztrált Moodle rendszerek körülbelül 65%-a még csak az 1.9-es verziónál tart. 2009-ben megjelent a Moodle 2.0, sőt idén télre már a 2.6-os verziót is megismerhetjük. Mindezek ellenére a Moodle-t használók több mint fele még mindig nem állt át a 2.X-es verziók egyikére. (az, hogy a használók nem foglalkoznak oktatásmenedzsment rendszerük újabb változatainak telepítésével, nem csak a Moodle felhasználókra jellemző, több példát tudnánk felsorolni a nem-nyílt forráskódú rendszerek kapcsán is)

Nézzük, milyen funkciók várnak azokra, akik a verzióváltás mellett döntenek:

–          A 2.0 fejlesztésekor a fejlesztők kimondottan figyeltek az optimalizálásra, így az oldalak betöltési ideje is lecsökkent.

–          Előre kialakított tanulási útvonalakat alakíthatunk ki. A tevékenységeket és tananyagokat mind időben, mind korábbi teljesítések függvényében is korlátozhatjuk.

–          A navigációs blokk megújult, elrendezése sokkal testhezállóbb.

–          A szereplő blokkok pozicionálása is szabadon változtatható.

–          Teljesítés nyomon követésének lehetősége.

–          A feltöltött dokumentumok és állományok licencét magunk adhatjuk meg.

–          Globális csoportok, „cohorts”-ok létrehozása és azok szerint történő beíratás lehetősége.

–          Standard modulok közé integrálásra került a Feedback, vagyis visszajelzés.

–          Szerepkörök mellé beépült a Manager.

–          Megújult a biztonsági mentés funkció.

–          A designban nem sok változást vehetünk észre, de a tevékenységek és a tananyagok ikonjai szebbek, letisztultabbak lettek.

A 2.4 és 2.5 fejlesztése során az optimalizáció terén további előrelépéseket tettek a fejlesztők, a népszerű pluginek pedig beépítésre kerülnek (feedback, könyv, stb.). Ahogy a verziók váltják egymást, egyre több olyan funkció kerül beépítésre, amelyek a kényelmesebb felhasználást biztosítják. Ilyen az új megjelenési stílusok, a beállítások blokkjainak összecsukhatósága, a logikusabb blokkelrendezés, újfajta kurzusformák, a használni kívánt pluginokat pedig a Moodle felületén választhatjuk ki a Moodle Plugin Directoryból.

Rengeteg érvünk van tehát az 1.9.-es Moodle újabb verzióra cserélése mellett. A fent felsorolt új funkciók akár demo rendszerünkben is megtekinthetők.

A szerzőről

Elter Luca

Szóljon hozzá