Tippek és tévhitek

A 3 e-learning szint

Elearning_video_tool11Az e-learning világában gyakran hallhatjuk, hogy 3 szintet különböztetnek meg. Mai cikkünkben ezeket tekintjük át röviden, hogy milyen típusú tananyagok tartoznak az egyes szintekhez.

 

 

1. szint:

Leginkább a „kattints tovább” szavakkal jellemezhető az alap szint. Ebben az esetben kevés interaktivitást találunk az anyagban (például a gombokra való kattintást), helyette annál több szöveget és képeket. A kérdések fajtái általában besorolhatóak az igaz-hamis és a feleletválasztós típusok közé. Ez a fajta megoldás hatékony lehet, ha gyors és költségkímélő módszerrel szeretnénk egyszerű szabályokat vagy folyamatokat megtanítani a tanulóknak.

2. szint:

A következő szint a gazdag multimédia használattal különböztethető meg az előzőtől. Audio, video, animáció… ezek mind megtalálhatóak a palettán, de gyakori a narrációval kísért tananyag is. A kvíz kérdések repertoárja bővül az összekötős és a „fogd és vidd” típusúakkal. Ezt a fajta középső utat gyakran használják, hiszen élménygazdagabb tanulást kínál, míg a fejlesztő oldaláról nem igényel sokkal több befektetést.

3. szint:

A „legfelső” szinten már egy sokkal komplexebb és interaktívabb élményről beszélhetünk. A már említett audio és videó fájlokon túl elterjedt a szimulációk és elágazások beépítése is. Ezt a megoldást komolyabb kurzusok esetében részesítik előnybe, például pilóták vagy orvosok képzésének esetében.

 

Ti melyik szintre sorolnátok be az általatok készített tananyagokat? Válaszaitokat kommentben várjuk!

A szerzőről

Ujvári Bernadett

Szóljon hozzá