Tippek és tévhitek

Digitális stressz

digitális stresszDigitális stresszről beszélünk, amikor egyszerre több online tevékenységgel foglalkozunk, ezzel próbára téve „multitasking” képességünket. A tömegesen érkező, információk, az alkalmazások folyamatos értesítései által okozta feszültséget nevezzük digitális stressznek. Digitális stressznek nevezzük továbbá azt a jelenséget, amikor valaki képtelen „offline” módba kapcsolni és internetkapcsolat nélkül tölteni szabadidejét. Ez az állapot akkor figyelhető meg, amikor valaki már késztetést érez, hogy végiglapozza a közösségi oldalak üzenő falát, leellenőrizze e-mailjeit, vagy egész egyszerűen csak olyan eszköz közelében legyen, amelyen aktív internetkapcsolat van.

Hogyan tudjuk felvenni a harcot ezzel a problémával?

Jó megoldás lehet, ha alkalmazásainkat végigtekintve eldöntjük, milyen jellegű értesítésekre, és kitől érkező információkra van valóban szükségünk. Tudnunk kell szabadidőnkben offline módban lenni, kiszakadni a digitális eszközök világából. A realbuzz nevű internetes oldalon tanácsokat találunk azt illetően, hogy miként tudjuk jól menedzselni online környezetünket, annak érdekében hogy csökkentsük a stresszt:

  1. Szabjunk határt az e-mailek azonnali megválaszolására, még ha a munkával kapcsolatos, akkor is. Ha elhagyjuk a munkahelyet, vagy egyéb kötelezettségeink színterét, mondjunk nemet az állandó ellenőrzési kényszernek. Érdemes jelezni a kollégáknak, ismerősöknek, ha offline módban vagyunk.
  2. Próbáljunk meg törekedni, hogy a fontos beszélgetéseket személyesen, vagy telefonon intézzük el. Ezzel kivédhető a félreértések, a válaszra várás által generált digitális stressz.
  3. Érdemes szelektálni kapcsolatainkat, megszabni, hogy kinek és mikor vagy elérhetőek és milyen mértékben. Mondjunk nemet, ha valaki online elérhetőségeink után érdeklődik és esélyes, hogy folyamatos online jelenlétre fog késztetni.
  4. Napjainkban az informatikai fejlesztések arra késztetnek, hogy lépést tartsunk a legújabb trendekkel, vásároljuk meg a legújabb eszközöket, regisztráljunk be minél több oldalra és alkalmazásba. Ha lépést is tudunk tartani a trendekkel, akkor is folyamatos nyomás nehezedik ránk, hogy ezt a lépést tartani is tudjuk. Abban az esetben, ha nem tudjuk követni a legújabb trendeket, jelentős stresszt okozhat, így próbáljunk meg elvonatkoztatni attól, hogy mi a trend és mi nem.
  5. Az utolsó tipp talán a legfontosabb, méghozzá az, hogy próbáljunk rendszeresen olyan időszakokat szervezni, amikor kikapcsolunk mindennemű elektronikus készüléket, kommunikációnkat pedig próbáljuk meg személyesen véghez vinni.

Ti  mit gondoltok? Kommentben várjuk véleményeteket!

A szerzőről

Göncző Anna

Szóljon hozzá