Módszertan Tippek és tévhitek

Többször használható e-learning sablonok készítése 5 lépésben az alapoktól – I. rész

Egy e-learning sablon elkészítése sok elearning fejlesztő számára nyomasztó feladat lehet. Szerencsére van 5 lépés, melyeket követve hatékony, többször használható elearning sablonokat készíthetsz.

Mindenki tudja, hogy az elearning sablonok felgyorsítják a tananyag tervezés folyamatát, miközben lefaragják a fejlesztési költségeket. A baj ott van, hogy egy elearning sablon elkészítése sok elearning fejlesztő számára nyomasztó feladat lehet. Szerencsére van 5 lépés, melyeket követve hatékony, többször használható elearning sablonokat készíthetsz.

Hogyan készítsünk újrahasználható elearning sablont az alapoktól?

A megnyerő elearning sablonok tervezése előtt vannak bizonyos szempontok, melyeket figyelembe kell venni. Az elearning sablonok különféle előnyöket hordoznak. Például az a tény, hogy újra használhatóak, kiiktatja az elearning tananyag tervezésének folyamatából a legtöbb redundáns lépést. Másrészt viszont az, hogy elearning sablont használunk, önmagában nem garantálja az online tanulóval való élénk és sokatmondó kommunikációt. A elearning kurzusunknak továbbra is informatívnak és lényegre törőnek kell lennie, hogy tartós hatása legyen. Íme egy 5 lépéses megközelítés, mely kiveszi a fejfájást okozó részt az újra használható elearning sablonok tervezéséből, akkor is, ha nincs előzetes tapasztalatod.

1. lépés: Válassz egy megbízható, sokoldalú e-tananyag szerkesztő programot

Amikor az alapoktól készülsz elkészíteni egy bemutatót, az első dolog amit meg kell tenned, hogy választasz egy megbízható e-tananyag szerkesztő eszközt. Rengeteg eszköz van a piacon, de olyat választani, amely az elearning igényeidnek és a pénztárcádnak is megfelel, egy kicsit nehézkes lehet. Válassz olyan e-learning szerkesztő programot, melyben a témák és készletek széles skálája megtalálható. Ez maximalizálja az eszközskálát és megóv az újabb szoftver kiadásoktól. Vannak olyan szerkesztők, melyek akár beépített sablonokat is tartalmaznak. Ezeket használhatod az indulásnál, vagy csak ötletet meríthetsz ahhoz, hogy az alapoktól készíts egyet. A legjobb eredmény érdekében olyan reszponzív tervező eszközt válassz, amely több platformot is kezelni tud. Ez lehetővé teszi, hogy minden felhasználó ugyanúgy élvezhesse az elearning kurzusodat.

2. lépés: Gondosan készíts el egy kurzus elrendezést

Az elrendezés minden e-learning kurzus alapvető eleme. Ez az a váz, amelyre felépíted az e-learning kurzusodat. Ismerned kell a diaminták fogalmát, melyek építőkövekként fognak szolgálni. Egy diaminta segít abban, hogy ugyanazt az e-learning kurzus elrendezést alkalmazd újra és újra különböző témákban. Ezért létfontosságú, hogy ebbe a lépésbe időt fektessünk. Koncentrálj olyan elemekre, mint a keretek, szövegméret, színek és a logo elhelyezése. Ne adj hozzá olyan elemeket, melyek a célközönségtől függően változni fognak. Tartsd észben, hogy a cél egy olyan újra használható elearning sablon létrehozása, amely könnyedén testre szabható.

 

A következő három lépéssel folytatjuk jövő héten!

Forrás

A szerzőről

Pauer László

E-learning szakértő az ARTudásmenedzsmentnél, tanári végzettséggel, korábbi pedagógusi és oktatásszervezői tapasztalattal.

Szóljon hozzá