Jó gyakorlatok Tippek és tévhitek

Hogyan erősítsd a közösségi tanulás elvét a keretrendszer segítségével? – II. rész

A közösségi tanulás egy kognitív folyamat, amelyben a tanulóknak lehetőségük nyílik arra, hogy megosszák egymással a tanulási céljaikat és nézeteiket.

  1. Kérdezd a szakértőket

A “Kérdezd a szakértőket” egy olyan közösségi tanulási funkció, amelyet egy LMS-ben lehet használni, hogy segítsen a tanulóknak megtalálni a válaszokat a témakörrel kapcsolatos kérdésekre vagy lekérdezésekre. A témák (szakértői) változnak,amik segítik a tanulókat abban, hogy kétségeiket tisztázzák és valós időben megoldják problémáikat. Mivel ezeket a kétségeket és problémákat megoldják, tárolhatóvá válnak a későbbi felhasználásra, referenciákra és a hasonló problémákkal küzdő alkalmazottak számára is.

  1. Tartalomelemzés, visszajelzés és megjegyzések

Ha egy képzés vagy tananyag végén egy megjegyzésszakasz vagy egy visszacsatolási forma rendelkezésre áll, segítheti a vezetőket vagy a tanfolyamfejlesztőket abban, hogy olyan területekre összpontosítsanak, amelyek javítanak a hatékony és eredményes tanuláson. Az olyan egyszerű megjegyzések, mint a “köszönöm”, “ez hasznos” vagy “az „XYZ nem megfelelően magyarázható a tanfolyamon”, nagyon fontosak ezek visszajelzése a tanulói képzési programok fejlesztése szempontjából. A tanulók megjelölhetnek olyan tartalmat is, amely irreleváns vagy elavult.

  1. Felhasználó által létrehozott tartalom

A keretrendszer olyan platformként is működhet, amely lehetővé teszi a tanulók számára, hogy munkájukkal kapcsolatos tartalmakat tegyenek közzé mobileszközük segítségével. Ezek a tartalmak lehetnek, videók, különböző dokumentumok, vagy akár képek. A felhasználók által megosztott tartalom segíthet más tanulóknak a fejlődésben. A „hagyományos” tananyag, vagy tartalom mellett, ezek, a tanulók által megosztott kiegészítő tartalmak az online kollaborációt, hiszen a közös tudásépítés és a résztvevők együttes tevékenysége, mint az interakciók egy különleges formája jelenik meg.

  1. Közösségi média integráció

Az online közösségi platformok egy már meglévő, sokak által használt felületet kínálnak arra, hogy azoknak egy részét tanulási tartalmakkal töltsünk meg. Más részről, a közösségi média ikonjait a keretrendszerbe integrálva, lehetőséget biztosítunk a tanulók számára, hogy megosszák az elért eredményeiket, szakmai sikereiket vagy tanulási útjukat a társaikkal. Szakmai sikereik megosztása büszkeséggel töltheti el a munkavállalókat, ami képes lehet növelni a tanulási motivációt is.

Forrás

A szerzőről

Pauer László

E-learning szakértő az ARTudásmenedzsmentnél, tanári végzettséggel, korábbi pedagógusi és oktatásszervezői tapasztalattal.

Szóljon hozzá