Érdekességek Eszközök

Tanulást segítő online lehetőségek

Előző cikkeinkben megnézzük a legnépszerűbb keretrendszereket, és azt is, hogy miért érdemes e-learninget használni a felsőoktatásban.
Most lássuk, melyek azok a kiegészítő lehetőségek, amiket a tananyagon kívül fel tudunk használni élethosszig tartó tanulásunk elősegítéséhez. Rengeteg ilyen van, a teljesség igénye nélkül nézzük azokat, amik mindenki számára elérhetőek, és ingyenesek (legalább az alapfunkcióik).

Elsőként egy online kurzusnál is fontos eszköz lehet a csapatmunka. Erre számtalan kiegészítő lehetőségeket találunk. A már említett Padlet az egyik legegyszerűbb, ami gyakorlatilag egy digitális faliújság. A résztvevők akár valós időben, akár egymástól függetlenül tudnak a velük megosztott táblákra cetliket írni. Brainstormingra, visszajelzések gyűjtésére, részfeladatok rendszerezésére kiváló. Csapatmunkánál a brainstorming lehetősége mellett hasznos a gondolattérkép készítése is, hiszen egy projektnél az előrehaladás így lényegesen könnyebb. A tananyagra való későbbi visszaemlékezés lehetőségéről nem is beszélve: mennyivel könnyebb a vizsga előtt egy gondolattérképet nézegetni, mint újra nekifutni az összes jegyzetnek! Főleg ha nagyon sok lexikális anyagot kell megjegyeznünk, akkor már a gondolattérkép készítése is egy másik tanulási módszert kínál, másféle kódolással, hatékonyabb előhívással. Gondolattérkép és brainstorming eszközök a: mindmeister, a bubbl.us, a Padlet, a popplet, és a lino is. Mindegyik felhasználóbarát, esztétikus és hatékonyan használható. Egyes lehetőségeikben eltérnek, érdemes szétnézni rajtuk, melyik éppen a célunknak legmegfelelőbb.

Ha megvan az ötlet, megvan a haladási irány, egy-egy fázisnál fontos lehet infografikával prezentálni ötleteinket, előrehaladásunkat, vagy akár az egész folyamatot. Az infografika érthetőbb és felhasználói élmény szempontjából lényegesen könnyebb feldolgozhatóságot kínál egy pontokba szedett szöveges listánál. Nem csak kreatív projektek során lehet hasznos, hanem a mindennapi életben is (pl.: mit komposztáljunk, és mit ne). Jó lehetőség ez a szöveges információ hatékonyabb átadására, hiszen ahogy azt már megtudtuk, minél több csatornán érkezik az információ, annál könnyebben marad meg. Infografikai lehetőségeket az easelly, az infogram, a Piktochart, a Lucidchart, a creately, és a Gapminder kínál.

Végül pedig, ha önfejlesztésre vágyunk, olyan tanulásra, ami inkább hobbi, vagy szórakozás, mint tanulás, akkor is rengeteg lehetőségünk van.
A legismertebb talán a TED, ahol témák, előadók, és idő szerint kereshetünk előadásokat, és blogcikkeket, illetve feliratkozhatunk a hírlevelükre is. Vannak lejátszási listák, olyan konferenciák, amiket különböző szervezetek szerveztek (TED Talks), és sorozatok is (TED Series), ahol egymásra épülő előadásokkel bővíthetjük tájékozottságunkat. A TED egy amerikai non-profit alapítvány tulajdona, aminek missziója szerint ez egy online közösség, ahol a legkülönbözőbb emberek vannak jelen a legkülönbözőbb témákban, de mindannyian a világot szeretnék megérteni.

A legevidensebb nem formális vagy informális tanulási platform a YouTube természetesen. A vicces videókón, zeneszámokon, műsorokon kívül rengeteg direkt oktatóvideónak szánt tartalommal, és egyéb ismeretterjesztő csatornákkal is találkozhatunk. Amilyen témában szeretnénk tájékozódni, arra keressünk rá, és voilá, angolul, magyarul, és a világ összes nyelvén tájékozódhatunk, tanulhatunk.

Következő cikkünkben megnézzük, melyek azok a magyar fejlesztésű és nyelvű platformok, amiket az élethosszig tartó tanulásunk során használhatunk.

A szerzőről

Réffy Orsolya Nóra

Szóljon hozzá