Érdekességek Módszertan

Vegyes képzés rendszere az Erste Banknál

A blended learning témakörének további ismertetéséhez ügyfelünk, az Erste Bank fedezetlen hiteleket értékesítő Mobilbankárainak képzési rendszerét mutatjuk be, ahol kiemelkedően fontos a kollégák szakmai tudásának folyamatos szinten tartása, fejlesztése.

A témával kapcsolatban Tóth-Szabó Anikó adott számunkra válaszokat, aki a képzési folyamatok szervezésében, felügyeletében egyedüli szakmai oktatóként vesz részt a Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóságán. Anikó több mint 10 éve dolgozik a Banknál, de jelenlegi szervezeti egységénél 2019 júliusa óta tevékenykedik. A vegyes képzés rendszere kezdettől fogva jelen volt a munkavállalók életében.

Elmondása szerint az Erste Bank fedezetlen hiteleket értékesítő Mobilbankárainál a következőképp néz ki a blended learning kialakítása:

A képzések és a vizsgák az Ő területén körülbelül 150-180 főt érintenek, melybe nem csak az Erste Banknál dolgozó bankárok tartoznak bele, hanem a háttérosztály kollégái is, akik munkáját szintén támogatják ily módon, a képzések által.

A képzéseket alapvetően tantermi keretek között tartották, a frissítő vizsgák pedig az e-learning felületen működtek. A pandémiás helyzet azonban magával hozta azt a változást, hogy a képzések is átkerültek online felületre. Ezt az átállást minél gyorsabban igyekeztek megvalósítani és átalakítani a korábbi képzési folyamatokat.

A jelenlegi helyzetben, bár az oktatás helyszíne megváltozott, de a képzéseket ugyanúgy az oktató tartja meg és készíti fel a munkavállalókat a sikeres vizsgára. Természetesen ehhez egyéni felkészülés is társul, melyhez minden támogató anyagot elérhetővé tesznek. Az online képzéseket például az adott témákhoz kapcsolódó videókkal teszik színesebbé, érdekesebbé.

A képzésben részt vevők havi rendszerességgel végeznek el szakmai tartalmú kurzusokat, melynek eredményei dokumentálva vannak. Mindig küldenek tájékoztatást a kollégáknak, hogy tudják, éppen mely az a téma, amelyben szükséges az ismereteiket felfrissíteni. Emellett az értékelési jogosultságuk megtartásához hozzá tartozik az is, hogy éves szinten újra és újra sikeres vizsgát tegyenek a munkavállalók.

A blended learningben résztvevőktől csak pozitív visszajelzés érkezett ezidáig. Úgy tartják, hogy az online felület átlátható, felhasználóbarát és azonnal sikeresen be tudták építeni a mindennapjaikban. A kurzusok elvégzésére nem csak egy adott nap, hanem hosszabb intervallum áll a munkavállalók rendelkezésére, mely egy rugalmasabb időbeosztást biztosít számukra.

Mint általában a cégek számára, az Erste Bank számára is költséghatékonyabb megoldást jelent a vegyes képzési forma, hiszen ha a képzés és/vagy vizsgáztatás online módon folyik, akkor nem kell számolni utazás és a szállás költségeivel.

Tóth-Szabó Anikó elmondása szerint a vegyes képzési forma legfőbb előnye a rugalmasság, költséghatékonyság, valamint a lehetőségek tárháza, hogy bármikor, akár otthonról is kényelmesen elvégezhetőek a tanfolyamok és az ahhoz kapcsolódó vizsgák egy része.

A jövőre nézve az Erste Banknál fenntartják azt a lehetőséget is, hogy az e-learning felületen ne csak a frissítő vizsgákat, hanem a frissítő képzéseket is el tudják végezni az ott dolgozók önállóan és rugalmas időben.

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá