Eszközök Trendek

A Lectora 17 új funkciói

A Trivantis 2016. december 9-én jelentette meg a Lectora legújabb verzióját, a Lectora 17-et. A továbbiakban rövid áttekintést adunk az újdonságokról.

  1. Seamless Play publikálás – A publikálás során a HTML opcióknál beállítható, hogy az oldalak közötti váltás simán, átmenettel történjen. A korábbiakhoz képest így nem töltődik újra a teljes oldal, megszüntethető a „fehér villanás.”
  2. Médiafájlok automatikus lejátszása mobileszközökön – Ha a Seamless Play publikálást választjuk, akkor mobileszközökön automatikusan fognak indulni a médiafájlok, megkönnyítve a narrációk és a videók kezelését.
  3. Folytatólagos háttér-audiofájlok – A háttér-hangfájlok oldalakon keresztül futnak, lejátszás, szünet, és leállítás gombokkal vezérelhetőek.
  4. BranchTrack forgatókönyv-alapú szimulációk – Forgatókönyv-alapú szimulációkat lehet létrehozni, importálni és szerkeszteni a BranchTrack alkalmazás segítségével. A tanuló választásai mentén elágazások építhetők fel. (Ezzel külön cikkben foglalkozunk bővebben)
  5. Alakzatok gombbá konvertálása – A gombok mostantól bármilyen formájúak lehetnek, normál, rámutatás, lenyomás és inaktív állapotokban.
  6. Inaktív gombok kezdéskor – A gombok beállíthatóak úgy, hogy egyből inaktívként jelenjenek meg az oldal megtekintésekor.
  7. Objektumok „lehorgonyzása” – Specifikálhatóak az oldalon található elemek pontos, rögzített koordinátái, görgetés esetén is.
  8. Alakzatok és gombok SVG renderelése – A méretezhető vektorgrafikus technológia segítségével a publikált tartalom tiszta és éles marad a nagy felbontású kijelzőkön is.
  9. Továbbfejlesztett karakter tulajdonságok – Ha nem a megfelelő karaktert választjuk ki elsőre, akkor sem kell törölni azt, a properties fülön módosítható a karakter és a tulajdonságai is.
  10. Feliratok megjelenítése alapbeállításként – Beállítható, hogy a megtekintők egyből lássák-e a feliratozást (narráció vagy videó esetén), vagy külön kelljen-e bekapcsolniuk azt.
  11. Továbbfejlesztett kérdés import-export – Vesszővel elválasztott (.csv) formátumban kilenc féle kérdéstípus importálható és exportálható. Ezek önálló kérdésnél vagy tesztfeladatoknál is alkalmazhatóak.
  12. Videófájlok méretezése az oldalon – Videóablak méretének módosításakor megmaradnak a méretarányokat, amennyiben aktív a Maintain Aspect Ratio opció. Ha ezt nem aktív, a Reset original gomb segít abban, hogy visszaálljon a videó az importáláskor volt méretére.
  13. Média könyvtár kezelése – Alapértelmezésként a Media Library akkor nyílt meg, ha az ablak jobb szélén lévő ikonra mutattunk, ami sokszor zavaró lehetett. Mostantól bekapcsolható, hogy csak kattintással legyen megnyitható a Media Library.
  14. Rendszer által generált figyelmeztetés – Ha a Lectora egy korábbi verziójában készült anyagot nyitunk meg, akkor a program küld egy figyelmeztetést róla.
  15. Frissítés a Camtasia és a Snagit programokhoz.

 

Az alábbi oldalon található videóban működés közben is láthatóak a fontosabb újítások: http://community.trivantis.com/knowledge-base/whats-new-lectora-17/

Ha részletesebben érdekelnek a Lectora 17 újdonságai, lépj kapcsolatba velünk!

Forrás: http://trivantis.com/products/lectora-inspire-authoring/features/

A szerzőről

Pauer László

E-learning szakértő az ARTudásmenedzsmentnél, tanári végzettséggel, korábbi pedagógusi és oktatásszervezői tapasztalattal.

Szóljon hozzá