Tippek és tévhitek

Tippek a tanulás hatékonyságának növelésére

Hatékony e-learning Mindannyiunk számára ismerős a képen látható állapot, vagy az az érzés, amikor tanulás közben azt vesszük észre, hogy teljesen más dolgokon jár az agyunk és nem tudjuk visszaidézni, hogy az elmúlt percekben mit is olvastunk.
Mai cikkünkben 5 módszert mutatunk be, amelyek alkalmazásával az e-learninges tanulást is hatékonyabbá teheted.

1. Jutalmazd meg magad az elszántságodért!

A számítógép és internet hozzáférés nélkülözhetetlen elemei az e-learning-nek, viszont könnyen el is terelheti a figyelmet. Ismerősek ezek a mondatok: „Még egy perc és tanulok…”, „csak még ezt elolvasom…” ? Mindannyian tudjuk, hogy ezek az „egy percek” sokszor órákig  tartanak.

A közösségi- és egyéb oldalak látogatása nem rossz dolog akkor, ha nem gátol meg minket feladataink elvégzésében. Tűzzünk ki magunk elé egy elérendő célt, és ha sikeresen teljesítettük azt, adjunk magunknak egy kis időt, hogy beszélgessünk barátainkkal, elolvassuk a híreket, e-maileket. A jutalommal motiválni tudjuk saját magunkat.

2. Találd meg a megfelelő zenét!

Az összpontosításban segítségünkre lehet a zene is. Mindenki egyedi zenei ízléssel rendelkezik, ezért képtelenség megmondani, hogy melyik zenész melyik száma jó a tanuláshoz. Bármilyen stílus jó lehet, de ne hallgassunk olyan zenét, amitől álmosak leszünk! Az sem célszerű, ha a dalszöveg jelentésén gondolkodunk tanulás helyett.  Kísérletezzünk, találjuk meg a számunkra ideálisat!

3.       Rejtsük el magunkat!

Ha minden kötél szakad, és egyszerűen muszáj belépni a közösségi oldalakra, akkor jelentkezzünk ki a chatből, állapotunk váltsuk rejtettre vagy elfoglaltra. Így elkerülhetjük, hogy órákra az oldalon ragadjunk. Figyeljünk arra, hogy ezt az állapotjelzést csak akkor használjuk, amikor tényleg szükséges, ha folyamatosan az van kiírva a nevünk mellé, hogy „Elfoglalt-Tanul” ez egy idő után nem fog hitelesen hangzani!

4.       Legyél érdeklődő!

A tanulási hatékonyság növelésének legjobb módja, ha érdekeltté teszed magad az éppen aktuális tanulnivalóban. Hozzáállásod megváltoztatásával, az érdekes dolgok keresésével egyrészt gyorsabban megtanulod az anyagot, másrészt több mindent meg is jegyzel belőle és élménnyé válik a tanulás.

5.       Tervezd meg a tanulást!

Tudományos tény, hogy agyunk figyelme korlátozott ideig korlátozott mennyiségű információ befogadására képes. Tervezzük meg a tanulási folyamatot, becsüljük meg az egyes részek megtanulásához szükséges időt. Tarts szüneteket, amiket nem a gépnél töltesz. Menj ki a levegőre, 10 perces sétákkal az egészségednek is jót teszel és utána a tanulás is könnyebben fog menni!

Ma cikkünket a „5 Ways To Keep Yourself Focused At Work” című blog bejegyzés ihlette, amelyet ide kattintva olvashatsz el.

Várjuk véleményeiteket, hogy ti milyen technikákat alkalmaztok a tanulás hatékonyabbá tételéhez.

A szerzőről

krisztina.bajcsai

Szóljon hozzá