Jó gyakorlatok

Megjelent az új e-learning gyöngyszem!

Mi is az az Adobe Captivate?

Az Adobe Captivate egy e-learning tananyagfejlesztő program, mely segítségével az interaktív e-learning és HTML5 alapú mLearning tananyagok elkészítése elérhető közelségbe kerülnek. A program segítségével létrehozhatunk e-learning tananyagokat, szoftver bemutatókat vagy akár önálló vizsgasorokat, mindezt az interaktív elemeket támogató flash vagy HTML5 formátumban.

Újdonságok a Captivate 6 programban

Az Adobe számos új funkciót ágyazott bele a legfrissebb Captivate programjába. Nagy figyelmet fordítottak a könnyen kezelhetőségre, mellyel számos felhasználó, e-learning szakértő életét könnyítették meg. Egy korábbi cikkünkben már írtunk a flash nem túl fényes jövőjéről, ennek tekintetében az Adobe nem is tétlenkedett. Az új program most már támogatja a flash utódját a HTML5-öt, így lehetőségünk lesz HTML5 szabványnak megfelelően elkészíteni és publikálni tananyagunkat.

PowerPoint integráció

A Captivate 6 elődjeinél számos problémával találkozhattunk, amikor PowerPoint prezentációt próbáltunk átültetni. A problémák egyike volt a hozzáférhetetlenség, azaz a Captivate 5.5 nem támogatta kellően a .ppt formátumú fájlok könnyed szerkesztését és animálását.

Ezt a problémát mostanra teljesen kiküszöbölte az Adobe új fejlesztéseNem csupán integrálhatjuk PowerPointban elkészült prezentációinkat, de az átvitel után a Captivate-ben közvetlenül szerkeszthetjük is őket. Azonban ez még nem minden.

Az új tananyagszerkesztő most már a Powerpoint-os animációkat is felismeri, és könnyen kezeli, így nem kell majd állandóan újraanimálnunk kedvenc prezentációinkat és még a gépünk memóriáját sem kell leterhelnünk azzal, hogy a Captivate-el és a PowerPoint-tal párhuzamosan kell alkotnunk.

Témák

Az Adobe új tananyagszerkesztője kiemelkedő hangsúlyt fektetett a megjelenésre.

Mostantól lehetőségünk nyílik témák garmadájából választani, amik összetettségük mellett szépek isMindegyik téma tartalmaz előre beépített interakciós kezelőfelületet ahol akár két kattintással létrehozhatjuk általunk kiválasztott izgő-mozgó elemeinket. Miután kellően hiperaktívvá tettük tananyagunkat, akár új témát is létrehozhatunk belőle. Egyszerűen kiválasztunk egyet az alap témákból, megváltoztatjuk azokat az elemeket melyek nem tetszenek nekünk és a „Save as” gombra kattintva egy új témát hozunk létre, amit később bármire felhasználhatunk.

Amennyiben ez sem lenne elég, jó hírrel szolgálhatunk a kezdő felhasználóknak is. Nem csupán új témák kinézetén eszközölt az óriás cég változtatásokat, de maga a program is átalakult. Azokat a funkciókat, amiket eddig csak a szekrény legmélyéről, több száz felesleges kattintással érhettünk el, most már csupán egy-két kattintássalbeépíthetjük tananyagunkba.. Ezalatt például azt értjük, hogy a témák már egy új projekt megnyitásánál is rögtön kiszúrják a szemünket, így nem kell letöltögetnünk, mappákba másolgatnunk, hanem egyszerűen csak kattintunk egyet.

Érdemes megemlíteni, hogy az új Adobe gyöngyszem teljes mértékben támogatja aziPad-re és egyéb mobil eszközökre való tervezést. Már a program indulásakor kiválaszthatjuk, hogy egy ilyen mobil eszközre szeretnénk-e tervezni és a program elvégzi a további méretbeli beállításokat.

Beépített képek

Amennyiben már elegünk volt a tananyagokhoz való képek kereséséből, a Captivate 6 megpróbál könnyíteni életünkön.

Számos új, kiváló minőségű kép került bele a programba, melyeket pár kattintással elérhetünk és elhelyezhetünk tananyagunkban. Ugyan nem iStock méretű adatbázisról beszélhetünk, de számos emberalakot találhatunk és illeszthetünk be tananyagainkba, akik szimpatikus mosolyukkal próbálják majd meg a tanulók figyelmét lekötni.

HD Videó felvétel

Ugyan eddig is felvehettük szoftverek használatát és feliratozhattuk őket, hogy a tanulók is megértsék, amit csináltunk, de most akár egy teljes videó felvételt is készíthetünk és szerkeszthetünk a Captivate 6 segítségével.

Elemek csoportosítása

Egy új funkciónak köszönhetően nem lesz rá szükségünk, hogy egy megadott oldalon a hasonló elemeket külön kelljen módosítani, ugyanis a Captivate 6 már rendelkezik a csoportosítás funkcióval, mellyel bizonyos elemeket csoportba rendezhetünk és együtt mozgathatjuk, módosíthatjuk őket.

Negatív pontozás

Végül, de nem utolsó sorban az egyik legígéretesebb módosítást a tesztek értékelésén, pontozásán végezte el az Adobe. Most már lehetőségünk nyílik levonni pontokat bizonyos válaszokért, melyeket végül a program beleszámol a végső eredménybe.

Ugyan a tanulóknak nem biztos, hogy ez a legjobb hír, mégis az oktatók most még bátrabban rejthetnek el tananyagaikban becsapós válaszokat.

Kiértékelés

Összességében elmondhatjuk az új Adobe Captivate programról, hogy sokkal inkább felhasználóbarát lett. Némi gyakorlással a kezdő „captivatesek” is könnyen érvényesülhetnek, köszönhetően a powerpoint integrációnak és a szebben, érthetőbben elhelyezkedő menüpontoknak.

Fontos szem előtt tartanunk, hogy a Captivate 6-al már tervezhetünk a jövőre nézve is, hiszen a HTML5-ös forradalom bekövetkeztekor már funkciókkal felfegyverkezve, büszkén áll majd oldalunkra.

 

A szerzőről

krisztina.bajcsai

Szóljon hozzá