Tippek és tévhitek

A SCORM új generációja – Tin Can API

Az e-learning alkalmazások használata jelentősen elterjedt megoldás napjainkban, melynek során egyre jobban felszínre kerülnek az évekkel ezelőtt elterjedt szabványok korlátai. A folyamatos bővülés során ugyanis újabb igények merültek fel, melyekre a jelenleg legelterjedtebb SCORM szabvány nem nyújt megoldást.

A megváltozott igényeknek megfelelően került kifejlesztésre a Tin Can, mely több mint egy szabvány.

A SCORM szabvány használata során egyre többször ütköztünk falba: segítségével ugyanis a tananyagok elvégzésének státuszának csak az állapotát tudjuk tárolni: elvégezve / nincsen elvégezve, illetve sikeres/sikertelen

Ezen változtat a Tin Can, segítségével ugyanis tevékenységeket rögzíthetünk. Szavakkal: Alannyal, igével és tárggyal tárolhatjuk le az eredményt, melynek sorozatát tevékenység-folyamnak nevezzük. A tevékenység-folyam segítségével pontosabban rögzíthető, hogy mi történt. (Pl. “Péter megtekintette a folyamatábrát ábrázoló képet.” “Andrea elfogadta az adatvédelmi nyilatkozatot.”)

 

A Tin Can API lehetővé teszi, hogy az egyéni tanulási eredményeket ne csak egy adott rendszeren belül követhessük. Maguk a tanulók szabályozhatják, hogy ki és mihez férjen hozzá a tanulási folyamatukból, így akár egy munkahelyváltás esetén sem vesznek el az eredményei. Ez előrevetíti, hogy a jövőben akár többet érhet egy ilyen “képzettség lista”, mint a hagyományos önéletrajz.

 

A Tin Can segítségével könnyedén rögzíthetőek többek között a megoldott házi feladatok, internetes bejegyzések vagy könyvek elolvasása, mentorálás, csoportfeladatok, játékok eredményei…

Jól látható, hogy ez egy komplexebb folyamat, nem szűkül le a tanulási folyamat egyetlen keretrendszerre. Egy letölthető program segítségével a böngészőben megjelenik a “Megtanultam” gomb. Erre kattintva megjelelölhető bármilyen interenetes tartalom, mint elolvasott információ. A Tin Can segítségével mindez rögzítésre kerül. A mobilalkalmazás segítségével pedig az elolvasott könyvek (vonalkódjuk beszkennelésével) is tárolhatóak.

A határidős vagy csoportfeladatokat megkönnyíti a Google Calendarral történő együttműködés.

 

Magához a tanulási folyamathoz tehát nincsen feltétlenül szükség keretrendszerre. A Tin Can használata esetén nem kell a keretrendszerbe importálni a SCORM tananyagot, így, amennyiben SCORM szabványos tartalmat nyitunk meg (akár a keretrendszerben, akár azon kívül) a Tin Can képes az általa küldött adatokat tárolni.

 

A Tin Can által begyűjtött adatokat a kompatibilis keretrendszerek elérhetik, sőt az információáramlás kétirányú is lehet. Ezáltal válik egyszerűbbé a rendszerek közötti kommunikáció (pl. egy nyilatkozat elfogadása esetén elérhető tartalom egyik illetve másik rendszerben).

A Tin Can-ben rejlő lehetőségeket a keretrendszerek fejlesztői is felismerték. Többek között az ARTudásmenedzsment Kft. által forgalmazatott CourseMill keretrendszer fejlesztései között is szerepel a Tin Can szabvány támogatása!

Összefoglalva:

Mit tud a SCORM és a Tin Can is?

– A modul befejezésének időtartamának rögzítése

– Részletesen rögzíti a tesztekre adott válaszokat

– Elvégzésre fordított idő rögzítése

– Eredmény: sikeres/sikertelen vagy elvégezte/nem végezte el

– Pontszám rögzítése

 

Mi az, amit csak a Tin Can tud vagy a SCORM-ban nehezen valósítható meg?

– Egy tananyagmodulon belül több eredményt is képes tárolni. (pl. előteszt, teszt)

– A keretrendszeren kívüli tartalom elvégzését illetve eredményét is rögzítheti

– Játékok, szimulációk eredményeit menti

– Támogatja a többszöri próbálkozást, melyet a tanuló vezérelhet.

– Nyilatkozatok rögzítése

– Hagyományos tantermi, blended learning és csoportos képzések könnyű adminisztrálása

– Nincsen szüksége keretrendszerre

– Bármilyen tartalmat ellenőrizhetővé tesz

– Biztonságosabb

– A tanuló szabadon navigálhat a különálló tartalmak között

– Mobil alkalmazása is van

– Hosszú távú eredménykövetést tesz lehetővé

A szerzőről

Kiss Péter

2 hozzászólás

Szóljon hozzá