Tippek és tévhitek

Oracle User Productivity Kit (UPK)

upkRapid e-learning fejlesztő eszközöket bemutató sorozatunk mai részében az Oracle UPK-t, azaz az Oracle User Productivity Kit-et mutatjuk be.Az eddig bemutatott rapid e-learning szerkesztő eszközök elsősorban azoknak kedveznek, akik meglévő PowerPoint prezentációjukat szeretnének gyorsan és egyszerűen elektronikus, szabványos tananyaggá változtatni.

Biztos sokakban merült már fel a kérdés, hogyan lehet megoldani, ha egy szoftver használatát vagy dokumentációkészítés lépéseit szeretnénk megtanítani a felhasználóknak. Ez ugyebár PowerPointban nehézkes vagy nem megoldható: egyesével kellene a képernyőképeket lementeni és beilleszteni a prezentációba, az egérmutató mozgását és a gépelést pedig így egyáltalán nem lehet szimulálni. Azoknak akik ilyen tananyagot szeretnének készíteni, javasoljuk  az Oracle által kiadott fejlesztőeszközt, az Oracle User Productivity Kit-et.

 

upk1

A program segítségével könnyen létrehozhatóak interaktív szimulációk, tantermi, illetve webes (e-learning) oktatóanyagok és alkalmazáson belüli súgók is. A rendszer képes rögzíteni az egyes rendszerfolyamatok összes lépését, a billentyűleütésektől kezdve az egérkattintáson, gombnyomáson keresztül a menük kiválasztásáig. Így kimondottan jól használható dokumentálásra, folyamatok lépéseinek rögzítésére.

 

Az elkészített tananyagot könnyen és jól strukturálhatjuk, megjegyzésekkel, utasításokkal tudjuk ellátni. A lejátszás során a tananyag a beállított időzítésnek megfelelően lépésről-lépésre megmutatja a korábban a képernyőn történt összes eseményt, kattintást, beírást, stb.

upk2

A tananyag publikálása természetesen itt is lehetséges SCORM illetve AICC formátumban, így a tananyagok ezen szabványokat kezelő keretrendszerekbe feltölthetők.

Nektek milyen tapasztalataitok vannak ezen a téren? Hogyan szoktátok megtanítani vagy megtanulni egy új szoftver használatát? 

 

A szerzőről

Kiss Péter

Szóljon hozzá