Tippek és tévhitek

Miért jó beépíteni a MOOC kurzusokat a vállalati képzések közé?

Sokat írunk MOOC platformokról, ezért illőnek tartjuk bemutatni, hogyan formálódnak át a vállalati képzések ezek hatására. Az eredeti cikket ITT olvashatjátok.

A MOOC, mint fogalom 2008-ban került meghatározásra, de igazán a 2012-as évben lett közismert, amikor az egytemek közül a Stanfordi Egyetemen próbálták ki, 2014-re pedig mondhatni trend vált belőle. Elnevezése elég beszédes, írtunk már róla, de nézzük ismét, mit takar a mozaik szó:

M – massive: tömeges, mert egy kurzust egyszerre akár több ezren is végezhetnek

O – open: nyitott, mert mindenki számára elérhető a világon

O – online, mert minden anyag elektronikusan, internet segítségével érhető el (videó, tananyag, dokumentum, stb.) és maga az egész oktatás is online formában történik

C – courses: vagyis kurzusok, hiszen olyan oktatási folyamatról beszélünk, ahol a tanultakat vizsga zárja, és sok esetben bizonyítványt is kapunk elvégzésükről.

mooc22

A legtöbb MOOC központ eddig egyetemeken, főiskolákon jött létre, de híres a Coursera és az edX is.

A fogalom tisztázása és a főbb tudnivalók után nézzük meg, a MOOC mely elemei használhatóak fel különösen jól vállalati szférában:

1. „Fél-szinkronitás”

A MOOC formában tanulók egy adott anyagot egy időpontban kapnak meg, de az ismeretek feldolgozása egyéni beosztásban zajlik. Eg kurzusnak például az első videóját megkapják az év első hetében, a következőt a második héten és így tovább. A kapott dokumentumok, források feldolgozása, és a gyakorlatok elkészítése viszont mindenkinek egyéni tempóban zajlik.

2. Kurzusok felépítése

Az anyagot, mint említettük a tanulók például videón kapják meg. Általában ezek csak az elméleti részek, a gyakorlati részek a kipróbálás, felfedezés miatt alátámasztják a kapott ismereteket, ezáltal hatékonyabb lesz.

3. Bizonyítványok

A munka világában, ahol sok esetekben nagy versengés van egy-egy pozícióért, sokat jelenthet, ha valakinek van a területhez kapcsolódó plusz képzettsége. Ha hazánkban nem is, sok helyen a HR-esek már pozitívumként tekintenek ezekre a bizonyítványokra, elfogadják, sőt mi több, elképzelhetőnek tartják, hogy saját e-learning rendszerüket MOOC kurzusokkal bővítsék ki.

 

Teljes mértékben elképzelhetőnek tartom, hogy hazánkban is teret hódítsanak a MOOC központok, és ne csak egyetemekről halljunk kezdeményezéseket, hanem esetleg nagyvállalatoktól is, úgy mint külföldön, például az SAP esetében.

A szerzőről

Elter Luca

Szóljon hozzá