Jó gyakorlatok Trendek

A siker kulcsa: instant learning

Szolgáltató cégként, az ügyfeleknek gyors és hatékony megoldásokat adunk, belegondolva a tanulásnak is így kellene működne, gyorsan és hatékonyan, hogy az elfoglalt ügyvezetők, a diákok, vagy az élethosszig tanulóknak is kézenfekvő legyen.

Hányszor hallottuk ügyféligényként azt, hogy „Most akarjuk elindítani.” vagy azt, hogy „Gyorsan szeretnénk, ha lefutna.” Mi magunk is ilyen kondíciók mellett keresünk megoldásokat leggyakrabban. Az emberek hozzá vannak szokva a játékok mentén az instant megoldásokra, hogy már szinte mindenről elvárják, hogy ott és akkor történjen meg, amikor akarják. Vagy elkapjuk ezt a felgyorsult világritmust, vagy alulmaradunk. A fogyasztók annyira előnyben részesítik a kényelmet, hogy önkéntelenül is afelé a cégek és szolgáltatások felé húznak, akik ezt fel tudják ajánlani nekik természetesen.

Az Uber-rel vagy stoppolással gyorsabban eljuthatunk helyekre, mintha megterveztük volna az utazás részleteit, és hívtunk volna egy taxit. A pizzát hamarabb szállítják házhoz, minthogy felöltöztünk volna, sőt, amelyik áruházaknál van lehetőség rendelni, gyorsabban kijön a bevásárlás, mintha magunk elmentünk volna. És ez csak néhány példa arra, hogyan működik a társadalmunk ma, mennyivel produktívabbak tudunk lenne, azon információk és technológiai innovációk birtokában, melyekben vagyunk.

Üzleti instant learning

Nézzünk szembe a tényekkel, a technológia forradalmasította munka- és életstílusunkat. Munkavállalók szerte a világban lépnek ki a hagyományos foglalkoztatási formák köréből, a megszokott irodai keretek közül. Természetesnek számít, hogy külső helyszínekről dolgoznak, és telefonos meetingeket tartanak különböző kontinensekről. De hogyan képezzük az ilyen távmunkában dolgozó munkatársakat? Óriási feladatnak is tűnhet ez, nem is beszélve azokról a logisztikai részletek összeegyeztetéséről, amik elárasztanak minket általában a tréningek előtti napokban. Az online tréning ilyen szempontból jobban kivitelezhető, hiszen a munkavállalók csak becsatlakoznak online az előadás időpontjában meghallgatni azt. Egy másik jó mód az ő képzésük megoldására az online kurzusok összeállítása, ahol határidőre kell megadott feladatokat teljesíteniük. De a kérdés még mindig ugyanaz: hogyan legyen a képzés hatékony és magával ragadó? Egyrészt, lehet chatbotokat beépíteni a tanulásba. Ezek gyors válaszokat és minden szükséges információt megadnak, amint a tanulónak szüksége van rá. A munkahelyeken például, egy új munkatársnak rengeteg információra van szüksége, és egy chatbot mindenre tud neki válaszolni, azaz a munkatárs bármikor választ kaphat, és nem is akasztja meg a munkafolyamatokat az ő szervezeti kultúrába beillesztése például. Az instant learning nem csak időt takarít meg, de a hatékonyságot is fokozza, hiszen a tanultakat rögtön be tudjuk illeszteni munkánkba.

Instant learning az oktatásban

Vajon az oktatási intézményekben van instant learning? A legtöbb hagyományos iskolában egy tanárra jóval több diák jut, mint kellene, így a figyelem megoszlik. Egy tipikus osztályban mérhetetlenül különböző tanulási stílussal és igényekkel rendelkező tanulók vannak. A chatbotok tudnak úgy együtt dolgozni a tanárokkal, hogy egy fenntartható tanulási környezetet hozzanak létre. Nagy lehetőségek rejlenek ezáltal a személyre szabott tanulás alkalmazásában. A chatbotok könnyen nyomon tudják követni a tanulók haladását, és azonnali visszajelzést adnak nekik valós időben. Meglévő adatok alapján személyre szabott tanulási terveket alakíthatnak így ki a megfelelő nehézségi szintek megadásával, és tanulási tapasztalatok létrehozásával a tanulók motiválására. Emellett ők vannak tanári asszisztens szerepben is. Ismétlődő kérdésekre is gyors válaszokat adnak minden témán belül. Sőt, még kiegészítő információkkal, olvasmányokkal, gyakorló kérdésekkel is segítik a tanuló fejlődését. Mindehhez továbbra is csak egy mobiltelefon szükséges. A tanulóknak nem kell többé hosszan ülve várni, hogy a tanárnak ideje legyen végre rájuk, és segítsen nekik. Saját maguk kezébe vehetik a folyamatot, és tényleg maguknak tanulhatnak, érezve ezzel a tudás fontosságát, a határidők szorítása helyett.

A globalizáció és a technológia fejlődésével olyan élethosszig tartó tanulási folyamatot kell kidolgoznunk, amely lépést tart ezekkel a gyors társadalmi változásokkal. A tanulóknak egyszerűen nincs ideje arra, hogy bonyolult LMS rendszereket megismerjenek, katalógusokban böngésszenek, hogy megtalálják, mire van szükségük. Az időhatékonyság miatt így a tanulóknak információ morzsák kellenek, amiket azonnal fel tudnak használni a gyakorlatban is. Például egy áruházban ahelyett, hogy eladókat hajkurásznánk mennyivel egyszerűbb megkérdezni Sirit, vagy beírni a Google-be a kívánt termékinformációkat. Így „itt és most” dönthetünk anélkül, hogy időt veszítenénk. Hasonlóan, ha például egy múzeumban vagyunk és lekéstük a körbevezetést, egyszerűen csak letöltünk egy applikációt, ami segít eligazodni, válaszol a kérdéseinkre, bemutatja a kiállításokat. Egészen olyan, mint egy személyes idegenvezető, sőt még jobb is, hiszen nem tudunk tőle rosszat kérdezni, bármilyen információt megtudhatunk, senki sem fog furcsán nézni ránk, hogy mik iránt érdeklődünk.

Az instant learning már nem egy trend, hanem szükséglet 2019-ben. A hagyományos tanulási modellek nem tűnnek persze el, de ideje az instant learninget komolyan venni, ha hatékonyan szeretnénk tanítani a feltörekvő generációkat is.

Forrás: Tham, M. S. (2019. január 23.). Your Key To Success In 2019: Instant Learning. Letöltve: 2019. február 26., URL: https://elearningindustry.com/instant-learning-key-success-2019

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá