Tippek és tévhitek

Mozgó kép az e-learning tananyagban!

Korábban már írtunk a tananyagokban ágyazható videókról, és az elearning tananyagokban használható vizuális elemekről, képszerkesztésről Mai cikkünkben egy olyan újszerű mozgó képi megoldást mutatunk be, amellyel színesíthetjük és illusztrálhatjuk tananyagainkat, és korábban még nem volt róla szó. Ez az újfajta képi megoldás a  videó és az állókép   keveredése, az ún. cinemagraph, magyarul „moziképek”.

A cinemagraph több mint egy egyszerű fénykép, azonban videónak sem mondható. Miért? Mert ez a megoldás valójában egy egyszerű, jól megkomponált, végtelenített animált képfájl, amely első ránézésre állókép érzetet nyújt. Ha figyelmesen megnézzük azonban, feltűnik hogy a kép egyes részletei mozognak. A képen mindig ugyanott és ugyanúgy történik a mozgás. Az alábbi képen például a háttérben végtelenszer úszik el az ablaküveg mögött egy kardszárnyú delfin. A cinemagraph-ot az ún. animált gif képektől az különbözteti meg, hogy itt csak a kép egy része mozog, szemben az animált gif képekkel, ahol a kép egésze mozog.

Ha nem mozog, kattints a képre!

Gondoljunk bele, mennyi mindenre lehet használni egy ilyen képet egy e-learning tananyagba építve:

– A képek meglepetésszerű hatását felhasználhatjuk arra, hogy felkeltsük illetve fenntartsuk tanulóink figyelmét

– Rávehetjük tanulóinkat arra, hogy fókuszáljanak a kép egy részére vagy az egész képre, attól függően, hogy mit szeretnénk hangsúlyozni: a teljes képet vagy csak egy részletet

Kifejezetten jól használható egy ilyen kép a tananyag egy szárazabb részében egy fontos információ megjelenítése előtt. Szinte garantált, hogy ha a tanuló figyelme lankadna a száraz szöveg olvasása közben, akkor egy ilyen illusztráció segít abban, hogy újra a tananyagra tudjon összpontosítani. Egy moziképet tartalmazó  oktatóanyag megtekinthető ide kattintva.

Mint minden cikkünkben, ahol a vizualizációról írunk, itt is fontosnak tartjuk kiemelni, hogy figyeljünk a megfelelő használatra és a mértékletességre! Mindig tartsuk szem előtt a tananyagunk célját, és ne feledjük, hogy a képet ennek a célnak az elérése érdekében csupán egy eszközként használjuk! A képeknek a tananyag megértését, vagy a figyelem felkeltését illetve fenntartását kell segíteniük, nem szabad a tanuló figyelmét elvonni a tananyag mondandójáról.

 

A cinematograph-ok készítéséhez  Photoshop vagy egyéb animált gif-et is támogató szerkesztő program magasabb szintű ismerete szükséges. Ha úgy döntöttünk, hogy próbára tesszük magunkat, segítségünkre lehetnek különböző videók, leírások arról, hogyan készíthetünk egy ilyen „élettel teli képet”.

Honlap és blog ajánló:

http://iwdrm.tumblr.com/

http://gizmodo.com/5816656/shooting-challenge-cinemagraph

http://cinemagraphs.com/

http://fromme-toyou.tumblr.com/tagged/gif

Hozzászólásokban, kommentekben várjuk véleményeiteket a cinematograph-okkal kapcsolatosan. Készítettetek / használtatok már ilyet? Osszátok meg velünk!

És a végére két kérdés: (ne nézd meg újra a képet!) :

Milyen gyümölcs van a képen?

–          alma

–          körte

–          narancs?

Milyen hal úszik el a háttérben?

–          palackorrú delfin

–          cápa

–          kardszárnyú delfin

A szerzőről

krisztina.bajcsai

Szóljon hozzá