Tippek és tévhitek

Rapid fejlesztő eszközök: Ispring Suite

ispringFolytatva a megkezdett sorozatot ismét egy rapid fejlesztő szoftverrel jelentkezünk, az iSpring Suite-tal, amely szintén egy PowerPoint-ba épülő modul. Nagyon hasonlóan működik, mint a Sanp!, csupán néhány apró különbséget fedezhetünk fel köztük.

Ahogy a Snap! esetében, a tananyag elkészítését ugyanúgy prezentációként kezdjük, majd az időzítések, végső simítások után áttérhetünk a menüszalag iSpring fülére, nézzük, mit látunk!

ispring_1
Az 1-es számmal jelölt részek változatlanok, de a többi menüpont változott a Snap!-hez képest. A kvíz-szerkesztő (2-es) más módon működik, egy új ablakban felugró alkalmazásban van lehetőség 11-féle kérdés felvételére, kérdőív esetében pedig ennél is több kérdéstípus áll rendelkezésünkre. A kérdéseket egy különálló fájlba menthetjük el, a későbbiekben pedig ezt tudjuk beilleszteni az elkészült diák közé.

ispring22

Tananyagfejlesztő eszközökkel szemben elvárás, hogy el legyenek látva narráció funkcióval, arra az esetre, ha szoftverdemót készítünk, vagy szimplán a tananyag kívánja meg a narrációt. Természetesen az iSpring is rendelkezik ezzel a lehetőséggel (3-as.) Mielőtt publikálásra kerül sor érdemes megnéznünk a „Presentation” menüpontot, ahol a már ismert módon tudjuk a slide-ok közti ugrást, navigációt testre szabni (4-es.), igaz kevesebb lehetőségünk van itt, mint a Snap! ugyanezen menüpontja alatt.

Számunkra az egyik legérdekesebb pont a publikálás. Szintúgy, ahogy a korábbiakban bemutatott eszközök, az iSpring is képes SCORM, illetve AICC szabványnak megfelelő flash fájlt készíteni. Ha már a kiterjesztésnél tartunk, a termékcsaládnak külön modulja a HTML konvertáló program is. A többi kiegészítő lehetőségről az iSpring oldalán olvashattok.

isopring2

A tényszerű bemutatás után pedig lássuk az eszköz előnyeit és hátrányait!

Előnyök:

  • A tananyag tartalmi része PowerPointban szerkesztendő meg, így kész sémák, sablonok állnak rendelkezésünkre.
  • Nem külön programként viselkedik, hanem beépül a PowerPoint-ba.
  • A tananyag SCORM szabványnak megfelelő csomagként tölthető be a keretrendszerbe, sőt amennyiben CourseMill keretrendszerrel dolgozunk, oda közvetlenül tudjuk feltölteni az anyagot.
  • A gyártó többféle kiegészítőt is árul az alapcsomag mellé, ha pedig nincs szükségünk kvíz szerkesztőre, arra is lehetőségünk van, hogy csak a szerkesztő részt vásároljuk meg.
  • Vannak ingyenes letölthető kiegészítők is, létezik egy iSpring Free nevű program is, amellyel az elkészített prezentáció SCORM csomaggá, vagy flash fáljba konvertálható, erről bővebben ITT olvashatsz.

 

Hátrányok:

  • Elsőként árbeli hátrányt írnám, hiszen az alapcsomag így is viszonyításban drágább, mint a Snap!, és abba nem tartozik bele a kvíz szerkesztő.
  • A tesztszerkesztő a tesztet külön file-ként kezeli, külön kell elmenteni, amely megnehezíti a tananyag kezelését.
  • A Snap!-Lectora kapcsolat esetében itt nem áll rendelkezésünkre egy kiforrott, minden igényt kielégítő tananyagszerkesztő eszköz, ahová továbbfejlődhet a tananyagot fejlesztő személy.
  • Működéséhez elengedhetetlen a PowerPoint.
  • html formátumba nem tud publikálni

 

Így, hogy mind a Snap!-et, mind az iSpringet kipróbáltam, látom mindkettő előnyeit és hátrányait, azt kell, hogy mondjam, talán a Snap!-et látom jobbnak, funkciókat, lehetőségeket és ár/érték arányt illetően is.

Ti hogy látjátok?

A szerzőről

Elter Luca

2 hozzászólás

Szóljon hozzá