Trendek

5 tipp az eszközfüggetlen e-learning dizájn kialakításához -4.

Cikksorozatunkban minden csütörtökön megismersz egy-egy újabb módot arra, hogy miként tudsz olyan e-learning dizájnt kialakítani, ami teljesen eszközfüggetlen, tehát ugyanolyan jól mutat okostelefonon netezve, mint laptopon, vagy tableten.

 

A navigáció jó megválasztása segíti a tanulási folyamatot

 

Az eszközfüggetlen HTML5 alapú fejlesztőeszközt használva lehetőséged van választani számos navigációs lehetőség közül. Általában kétféle stílust választhatsz:

  • Folyamatosan görgethetsz a képernyőn a tartalomban vertikálisan, és így folyamatosan betöltődik az újabb és újabb rész.
  • Alternatíva lehet az, amikor a kurzusban lehetőség van a horizontális navigációra – ebben az esetben a felhasználó kattintásával navigál az új tartalomra.

Az eszközfüggetlen tananyagfejlesztő eszközök választást kínálnak a két lehetőség közül, amit befolyásol majd a tananyagod logikai-strukturális szerkezete, vagy ha szükséged van rá, akár kombinálhatod is a két módszert.

Növelheted az e-leraning tanulás hatékonyságát, ha beállítod azt, hogy hány tanulónak kell megtekintenie az adott tartalmat ahhoz, hogy tovább tudjanak haladni benne. Így lehetőség van arra, hogy aktívan bevond a tanulót a folyamatba, például kérdésekkel a korábbi modul anyagával kapcsolatban, vagy ráveheted őket, hogy interaktívvá váljanak, és tegyenek valamit azért, hogy több információ birtokába jussanak.

Ezek a beállítások segítenek abban, hogy meggyőződj arról, hogy a tanulóid valóban aktív résztvevői- e kurzusnak, és elejét vedd annak, hogy valaki úgy pörgesse végig a tananyagodat, hogy valójában odafigyelt volna rá.

 

Forrás

A szerzőről

Müller Andrea

Tananyagfejlesztő az ARTudásmenedzsmentnél, aki több éves e-learning fejlesztői és pedagógiai tapasztalattal rendelkezik.

Szóljon hozzá