Eszközök Jó gyakorlatok Módszertan

Mobil alkalmazások a vállalati képzésekben I.

Az mLearning, vagy mobil tanulás széles körű elterjedésével növekszik a mobil alkalmazások használata a tanulásban is. Ebben a cikkben megnézzük, hogyan érdemes használni a mobil alkalmazásokat a vállalati képzésekben.

1. Hol helyezkednek el a mobil appok a vállalati képzésben?

Tudtad, hogy 2017-ben a világon több, mint 197 milliárd mobil alkalmazást töltöttek le? Tekintettel arra, hogy a legtöbben használunk alkalmazásokat az élet minden területén, miért ne használnánk ezeket a tanulás különböző területein is, így a vállalati képzésekben is?

Egészen biztos, hogy a tanulást segítő mobil alkalmazások jelentős részévé válnak a vállalati képzésekben az mLearning-hez vezető útnak.

A vállalati képzésben használt mobil alkalmazások biztosítják azt a rugalmasságot, hogy a tanulók nem csak bárhol, bármikor tanulhatnak, hanem internet kapcsolattól függetlenül, offline üzemmódban is megismerhetik a tananyagot. Miközben a mikrotanulás és a játékosítás használata egyre elfogadottabb (mind a formális, mind az informális képzés esetében), a mobilalkalmazások elfogadása is növekszik. A rövidebb, fogyaszthatóbb méretű tartalom és a játékosított tesztek alkalmat adnak a mobil alkalmazások használatára a vállalati képzésben.

2. A mobil appok használatának előnyei a vállalati képzésekben:

– Ideális azoknak, akik útközben is szeretnének információhoz jutni

– Alkalmas online és offline eléréshez is.

– Biztosítja az információk megfelelő időben történő elérését.

– Ideális formális képzésekhez, előadás támogatáshoz, vagy tantermi képzések támogatásához

– Elősegíti a magasabb befejezési arány elérését.

Üzleti szempontból nagyon jó csatorna lehet a frissítések küldésére, új szempontok megismertetéséhez, és a folyamatos kapcsolattartáshoz.

3. A mobil appok fontossága a céges képzésekben. Hol keressük a megfelelőt?

A mobilalkalmazások online (mind hivatalos, mind informális) képzésre használhatók. Ezek az eszközök hatékonyan alkalmazhatók a tantermi képzések  digitalizálására is.

Különösen azért, mert:

– Mind a mikrotanulás, mind a játékosítás technikái nagyon hatékonyan alkalmazhatók a mobil appokban.

– Microlearning elemek sorozataként formális képzésekre is hatékonyan használhatók

– Valódi hatásuk akkor érezhető, amikor olyan teljesítménytámogató eszközöket kínálnak, amelyek könnyen elérhetők a tanuló munkafolyamatán belül, hogy biztosítsák a tanulás támogatását.

– Ideálisak a mindennapos tanulás segítéséhez (például kész számlálók, ellenőrző listák, tippek stb. segítségével).

– Az alkalmazások kiválóan alkalmasak arra, hogy olyan kompakt egységeket hozzunk létre, amelyek segíthetnek a tanulóknak a tudás megszerzésében(rövid fejezetek, amelyek gyakorlására és magasabb szintű jártassági szintek elérésére használhatók).

– A mobilalkalmazások könnyen telepíthetők és gyorsan frissíthetők. A tanulókat a legújabb elérhető verzióról közvetlenül értesíteni tudjuk.

– Személyre szabhatjuk az egyes tanulók eszközeit (elő-tesztek, vagy felmérések alapján).

A cikket jövő héten folytatjuk, néhány jó példa bemutatásával!

A szerzőről

Nemes-Réti Krisztina

Tananyagfejlesztő és e-learning szakértő az ARTudásmendzsment csapatában.

Szóljon hozzá