Érdekességek Jó gyakorlatok Trendek

Interaktív oknyomozó játék a kalózhalászat ellen

A finn erdők után ma a Sierra Leonei vizeken kalandozunk, és kalózhalászok nyomába eredünk az Al Jazeera oldalán.

Korábbi cikkeinkben már több alkalommal is foglalkoztunk azzal, hogy egy játékosított tananyag milyen hatalmas erővel bírhat a tanulók motiválásának tekintetében, ez alkalommal erre vonatkozóan mutatunk be egy kitűnő példát, ami szemlélteti, hogy az online tanulásnak van olyan formája ami élvezhető.

A tengeri élővilágot veszélyeztető mai legnagyobb probléma a túlhalászás. Nem csak a halászat mennyiségével, hanem a technikájával is baj van. Ezeknek a problémáknak a megoldására sok helyen halászati kvótákat vezettek be. Részben ennek is köszönheti megerősödését a kalózhalászat.

Kutatások szerint az elmúlt 50 évben a nagytestű halak állománya 90%-kal csökkent, miközben 1,2 milliárd ember minőségi étkezését biztosítják a tengeri halak. Ez a csökkenés ennek ellenére nem csak a halak húsának eltűnése miatt gond. A Föld oxigénkészletének felét a tengerek biztosítják, azaz minden második lélegzetvételünket. A halak eltűnésével a tengerek által termelt oxigén mennyisége csökken, így belátható időn belül (kb. két generáció, azaz már unokáinkat is érinti majd) nagyon fog hiányozni ez a mennyiség. Vajon tehetünk ez ellen valamit? A megoldási lehetőségekből is megismerhetünk párat. Lássuk mi vár ránk!

Kutatóként érkezünk Sierra Leonéba, hogy teljesítsük a küldetésünket. A feladat bizonyítékot és információt gyűjteni a térségben tevékenykedő kalózhalász bűnbandáról. Megakadályozzuk egy kalóz halászhajó tengerre szállását és még számtalan kalandon keresztül vezet az utunk, mely során rengeteg információt kapunk a helyzetről, mégsem érezzük úgy egy percig sem, hogy unalmas információközlés történik, a kaland teljesen beszippant, magával ragad.

A küldetésünk Izgalmas videókkal, tesztekkel, interaktív feladatokkal színesített, valódi bevetésen érezhetjük magunkat. A formája szórakoztató és játékos, de maga a mondanivaló nagyon is komoly, amit a személyes interjúk még megrázóbbá tesznek. Sokkal nagyobb élmény, mint amit szavakkal visszaadhatunk, úgyhogy ülj te is csónakba, ha szórakoztató formában szeretnél többet tudni az élővilágot veszélyeztető illegális halászati tevékenységről!

Ha részletesebben szeretnél olvasni a témáról, ajánlom ezt és ezt a cikket tanulmányozásra.

 

A szerzőről

Nemes-Réti Krisztina

Tananyagfejlesztő és e-learning szakértő az ARTudásmendzsment csapatában.

Szóljon hozzá