Eszközök Jó gyakorlatok

Oklevél készítés Lectorával

A Lectora-ban könnyen és egyszerűen, pár lépésben tudunk oklevelet létrehozni.

Válasszuk ki a Title Explorer-re állva, azt az oldalt, amely után hozzá kívánjuk adni a tanúsítványt.

Majd kattintsunk az Insert fülön található Certificate grafikus elemére.

Ezt követően megnyílik a Certificate (tanúsítvány) szerkesztő ablak, ahol a stílust és beállításokat tudjuk kezelni.

12 stílus közül választhatunk, és ebben a felugró ablakban testreszabhatjuk az oklevél szövegét és annak megjelenését is. Ez a felugró ablak, mint egy beállítás varázsló, segít nekünk pár lépésben, minden szükséges beállítást elvégezni.

Válasszunk ki egyet a legördülő menü listájában található megjelenések közül.

A kiválasztott stílus előnézete jobbra látható.

Az egyes stílusokon belül testreszabhatjuk a betűtípusokat és méreteket.

Kattintsunk a Font gombokra a tanúsítvány szövegének betűtípus-beállításainak módosításához.

Itt első lépésben az oklevél szöveges részének megjelenését, második lépésben, pedig a tanuló nevének és a dátumnak a megjelenését szabhatjuk testre.

Tipp: Érdemes olyan betűtípust választani, amely támogatja az ékezetes karakterek megjelenését. Ezen kívül beállíthatjuk a betűstílust, betűméretet, aláhúzást és a színt, amellyel még inkább egyedivé tehetjük az oklevelünket.

A szövegek megjelenésének beállítást követően kattintsunk a tovább gombra, hogy a beállítás varázsló következő lépéséhez juthassunk.

Ebben a lépésben, a tanúsítvány főcímét adhatjuk meg például „Elismerő oklevél”.

Tovább lépve az oklevél szöveges tartalmi részét adhatjuk meg, amely majd a főcím alatt fog szerepelni.

Például, „mely igazolja, hogy”.

Amennyiben szeretnénk, hogy az oklevélen megjelenjen a tanulók saját neve, kattintsunk a Use variable to set student name előtti jelölőnégyzetbe.

A tanúsítványon megjelenő név szerepeltetéséhez egy változó értékét kell használnunk.

Kattintsunk a Variable to use: melletti legördülő listára, hogy kiválasszuk, mely változó értékét szeretnénk megjeleníteni. Ahhoz, hogy a tanuló neve szerepeljen az oklevelünkön, válaszuk ki az AICC_Student_Name elnevezésű változót. Ebben az esetben a tanuló nevét az LMS rendszerből nyeri ki a fent megnevezett változó. Így pontosan az a név fog megjelenni az oklevélen, amellyel a tanuló a keretrendszerben szerepel.

Majd ezt követően, a következő és egyben utolsó lépésben, megadhatjuk az oklevelünk törzsszövegét.

Például: „sikeresen befejezte az online e-learning kurzust.”

Illetve itt tudjuk beállítani, hogy szerepeljen-e az aktuális dátum, amely napon a tanuló a keretrendszerve belépve elvégzi a kurzust.  Inculude date course was completed meletti jelölőnégyzetbe kattintva tesszük aktívvá ezt a funkciót.

Továbbá, hogy nyomtatható legyen-e az oklevél. Ezt a funkciót pedig a Print the certificate when the page is shown jelölőnégyzetbe kattintva érhetjük el.

A beállításokat a Befejezés gombra kattintva véglegesíthetjük.

A beállítások elvégzését követően, láthatjuk hogy megjelenik a Title Exporer fa struktúrájában a Certificate nevű oldal, amely már tartalmazza az összes beálltást action-ök formájában, illetve a szövegeket, amelyeket utólag itt még tudunk módosítani.

Nézzünk meg pár olyan hasznos dolgot, amelyre érdemes figyelmet fordítani az oklevélkészítés során.

Az alábbi tippeket érdemes, a fejlesztés során szem előtt tartani.

A két leggyakoribb hiba, amellyel az oklevél szerkesztés során találkozhatunk.

  1. Állítsuk be, hogy a Certificate oldal megjelenése balra igazított legyen. Kattintsunk a HTML Page Alignment to Left Justified funkcióra, hogy elkerüljük az oklevél nyomtatása során, azt a gyakran felmerülő problémát, mely a tanúsítvány részleges megjelenését jelenti a nyomtatási képen.
    Páldául:
  2. Másik ilyen gyakori, hiba, hogy a nyomtatási képen csak egy fehér, üres oldal jelenik, meg így nem tudjuk az oklevelünket kinyomtatni. Ennek oka, hogy hamarabb fut le a print action, mint ahogy betölt, megjelenik az oldal.

A beállítás varázslóban, a Print funkciót aktiválva, ez az action automatikusan 0,5 másodperces késleltetéssel kerül az oldalra, majd fut le. Amennyiben ennek ellenére is tapasztaljuk ezt a hibát érdemes a késleltetés idejét az oldal megjelenéséhez képest növelni, legalább 1 másodpercre.

További jó tanács, a testreszabással kapcsolatos. Ugyan 12 stílus közül választhatunk, amikor az oklevelünk megjelenését tervezzük a beállítás varázslóban, de érdemes tudni, hogy az oklevél megjelenése teljesen tesztreszabható. Így a cég megjelenési kultúrájához, vagy a tananyag dsign-jához tudjuk igazítani.

Amikor kiválasztunk egyet a 12 stílus közül, gyakorlatilah egy keretet válaszunk ami képként kerül az oldalra.

Amennyiben ezt a certificate elnevezésű képet töröljük az oldalról, saját képeket, ábrákat tudunk beszúrni a helyére.

Így akár egy logóval is tudjuk specifikálni az oklevelünket.

Íme egy példa arra az esetre, ha nem a 12 beépített téma közül szeretnénk választani, hanem egy sajátot szeretnénk készíteni:

Reméljük ezzel a cikkünket kedvet kap mindenki az oklevelek elkészítéséhez, testreszabásához és kellően hasznos tanácsokkal tudunk szolgálni mindenki számára.

A cikk forrását itt olvashatod.

Kissné Göncző Anna

A szerzőről

Nemes-Réti Krisztina

Tananyagfejlesztő és e-learning szakértő az ARTudásmendzsment csapatában.

Szóljon hozzá