Módszertan Trendek

Személyre szabott képzés kialakítása

A hatékony tanulási stratégia egyik kulcsa, hogy nem egységesen kezeli a tanulókat, hanem személyre szabott képzést nyújt a résztvevők számára. Mindez magába foglalja a tanulók demográfiai jellemzőinek, képesség és készség szintjeinek, motivációjuknak, céljaiknak és tanulási szokásainak a felmérését és figyelembevételét.

Ha egy hatékony tanulási tartalmat szeretnénk elérni, a tanulók igényeire igazítva, akkor ismerkedjünk meg a következő lépésekkel:

1. Információgyűjtés a tanulóinkról

Az első fontos lépés az információgyűjtés, ugyanis minél több adat áll rendelkezésünkre a tanulókról, annál könnyebben szegmentálhatjuk őket különféle csoportokba és nyújthatunk egy valóban rájuk igazított, személyre szabott képzést.

Az információgyűjtésnél a következő adatok lényegesek:

  • Demográfiai adatok: nem, kor, lakhely, végzettségi szint stb.,
  • Technológiai eszközök ismerete,
  • Munkaidő, munkakörnyezet, munkafeltételek,
  • Elvárt cél: az egyén és a munkáltató részéről egyaránt.

Mindezen kívül hasznos lehet, ha a tanulók viselkedésmintáit is megfigyeljük, hiszen ezáltal is egy sokkal személyesebb képzést hozhatunk létre számukra.

2. Összegyűjtött információk elemzése

Az információk elemzése a következő lépés, mely segít bennünket abban, hogy minél inkább megismerjük az egyes tanulókat, kategorizálva az adatokat és csoportosítva a hasonló vagy megegyező tanulói jellemzőket. Emellett egy plusz lépés lehet, hogyha a közös tanulói csoportokon belül kiemeljük az egyes tanulók preferenciáit, beépítve ezt később a tananyagba.

3. Egyedi tényezők kiértékelése

Mivel az egyedi tényezők minden tanulónál eltérőek, így ezek az információk segítenek igazán hozzá ahhoz, hogy a személyre szabottság megvalósuljon.

Ehhez a következő pontoknak kell rendelkezésünkre állnia:

  • Viselkedésiminták,
  • Hosszú és rövidtávú célok,
  • Igények, motiváció.
  • Kompetenciák és készségek.

4. Személyre szabott tananyag megvalósítása

Ha minden szükséges információ rendelkezésünkre áll, akkor kezdődhet meg a munka azon része, amikor ezek beépítésre kerülnek a tananyagba, így létrehozva egy valóban egyedi és személyre szabott képzést a tanulóink számára.

Forrás: https://elearningindustry.com/steps-to-creating-learner-personas

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá