Tippek és tévhitek

E-learning: társ az élethosszig tartó tanulásban 2. rész

Cikkünk 1. részében bemutattuk a Powerpoint prezentáció és az e-learning tananyag közötti különbségeket. Ebben a részben pedig azzal foglalkozunk, hogy milyen módszereket használhatunk fel e-learning tananyagok elkészítése során az információk validálásának elősegítésére.

Az e-learning lehetőséget biztosít arra, hogy a különböző tudásszinttel rendelkező tanulók egyformán megérthessék a tananyagot. Ez úgy valósítható meg, hogy a legmagasabb szinthez készítjük el az anyagot, de folyamatosan mankókat nyújtunk, a részletek tisztázásához:
• Fogalomtárban összegyűjthetjük, hogy mit jelentenek a tananyagban használt kifejezések.
• Bővebb információkat érhetnek, az érdeklődők a tananyagba beillesztett linkekre kattintva.

A fejezetekre osztással nemcsak gyorsabbá válik a tananyag betöltése, lejátszása, hanem a tanulók könnyebben ki is választhatják azokat a fejezeteket, amikben bizonytalanabbak, vagy tüzetesebben meg szeretnének ismerni. Korábbi cikkünkben már bővebben foglalkoztunk az e-learning tananyagok felépítéséhez kapcsolódó választási lehetőségekről.
Lehetőség van tanulás közben kulcsszavas keresésre. A funkció használatával, könnyedén megtalálhatjuk azokat az információkat, amikről tudjuk, hogy szerepelnek az anyagban, de nem emlékszünk arra, hogy pontosan milyen összefüggésekre hívták fel figyelmünket. Például ha egy mondatra van csak szükségünk, de nem tudjuk, hogy pontosan hol keressük, egyszerűen csak be kell írni a kulcsszót. A keresés használatával értékes perceket takaríthatunk meg saját magunk számára.
Az önellenőrző kérdések tananyagba ágyazásával elmélyíthető az újonnan megszerzett tudás. Alkalmazása azért nagyon hasznos, mert a tanuló azonnali visszajelzést kap arról, hogy mennyire sikerült megértenie, megjegyeznie az új ismeretanyagokat. Érdemes a tananyag szerkesztésekor arra figyelni, hogy rossz válasz esetén a tanuló lássa, mi lett volna helyes, célszerű lehet akár visszairányítani arra az oldalra, ahol a válasz szerepel. Ez a lépés elősegíti az információk vizualizálását.
Elmondható tehát, hogy életünk során az e-learning igaz társként áll mellettünk, ezért fontos tisztában lennünk az élethosszig tartó tanulás jelentőségével.
Véleményeiteket várjuk kommentekben.

A szerzőről

krisztina.bajcsai

Szóljon hozzá