Tippek és tévhitek

E-learning tippek 5.

Amikor valaki az e-learning bevezetésbe kezd, áttekinti a piacot, hogy milyen fejlesztő eszközökkel valósíthatóak meg elképzelései. A piacon egyre több a (rapid) e-learning fejlesztő eszköz, és a korlátozott funkcionalitású ingyenes verziótól a több százezer forintos alkalmazásig nagy a választék. Ahhoz, hogy megfelelően döntsünk, a következő kérdéseket kell végiggondolnunk:

1)      Mekkora összeg áll rendelkezésünkre?

A kiválasztást nagyban segíti, ha egy adott összeget szánunk a fejlesztő eszköz bevezetésére. A piacon megtalálhatók ingyenes szerkesztők is, olcsóbb, beépülő pluginok és egészen sok funkcióval ellátott eszközök is. Az ár-érték arány nagyjából mindenhol egyenes arányban növekszik. Ne várjunk sok lehetőséget egy ingyenes programtól, egy Lectora esetében viszont számíthatunk interaktivitásra, elágazásokra is, és más fejlett funkcióra is.

2)      Ki fogja használni, és milyen készségekkel rendelkezik?

Amikor egy új eszközt szeretnénk bevezetni, gondoljuk át, hogy a felhasználók milyen tudással rendelkeznek. Egy e-learninget újonnan megismerő személy valószínűleg elsőre megijed egy angol nyelvű, bonyolultabbnak tűnő fejlesztőeszköz láttán. Itt is érvényes a fokozatosság elve, kezdjük egy PowerPoint pluginnal, ehhez pedig biztosítsunk képzést is a tananyagfejlesztők számára.

3)      Mi a célunk?

Tisztáznunk kell magunkban, hogy milyen jellegű anyagokat szeretnénk előállítani. Ha statikus, olvasókönyvszerű anyagokat szeretnénk, akkor kezdhetünk rapid eszközökkel. Amennyiben komolyabb, animációkkal, elágazásokkal és interaktivitással teli anyagokat szeretnénk tanulónknak, akkor a magasabb szintű eszköz közt keresgéljünk.

4)      Szükségünk van ehhez valamilyen más rendszerünk, alkalmazásunk fejlesztésére?

Amennyiben meglévő LMS rendszerrel szeretnénk összehangolni a képzést, figyelnünk kell arra, hogy olyan eszközt válasszunk, amely kompatibilis meglévő rendszerünkkel.

5)      Milyen hozzáférés szükséges?

A fejlesztő eszközök egy része html-ben, másik része flash formátumban teszi közzé a tananyagokat. Előbbi kódjába bele tudunk utólag nyúlni, egy flash fájl esetében viszont csak akkor, ha rendelkezünk a nyersanyaggal és rendelkezésünkre áll a fejlesztő eszköz is. Gondoljuk át, milyen biztonsági előírások vannak jelen a cég életében, mennyire szükséges egyáltalán, hogy az elkészült tananyagokat utólag módosítsa valaki. Nézzük meg milyen exportálási funkciókkal vannak ellátva ezek az eszközök. Sokuknál lehetőség van word, ppt, pdf, stb. formátumba is közzétenni a tananyag tartalmát.

Az általunk preferált és használt fejlesztő eszközöket weboldalunkon találod meg!

A szerzőről

Elter Luca

Szóljon hozzá