Tippek és tévhitek

Együtt a Google és a Harvard

mooc_elearningÉrdekes kezdeményezésről kaptunk hírt: a Google a Course Builder továbbfejlesztésével egy olyan platformot fejleszt az edX részére, amely segítségével az edX létrehozhatja az oktatási tartalmak youtube-ját. Az edX a Harvard és az MIT kezdeményezése, amelyhez azóta már Berkeley, az Ausztrál Nemzeti Egyetem, a Torontó Egyetem és számos más , összesen 24 egyetem csatlakozott (link: https://www.edx.org/schools). Az edX célja, hogy egy közös informatikai platformot, és ezen keresztül folyamatokat, szabványokat kínáljon az egyetemek részére ahhoz, hogy azok egyes tantárgyaikat ingyenesen tegyék elérhetővé a világon bárki számára (bárki, aki beszél angolul és hetente meghatározott időszakra van internet elérése).A kezdeményezés rendhagyó,a tantárgyak  valószínűleg jövő évtől lesznek elérhetőek az új oldalon, a mooc.org-on. Hogy mire lesz alkalmas a mooc.org? Kurzusok létrehozására, tanulási környezet biztosítására, kurzusok futtatására, kísérletezésre a legújabb oktatást segítő technikai eszközökkel és módszerekkel. A tantárgyak elvégzéséről természetesen igazolást kapunk, amelyet csatolhatunk önéletrajzunkhoz.

Magyarországon, ahol a technikai feltételek szintén adottak,  még nincs példa arra sem, hogy az egyetemek elektronikusan hirdessenek meg tantárgyakat. Egy kezdeményezést ismerünk az ELTE-ről,  az egy szűk, egyetemi rétegnek szólóan terjedt el. A felsőoktatásban készülő hazai e-learning modulok zömében „rejtve” maradnak, mintha a készítők sem lennének rájuk büszkék, így nyilván hallgatók sem tudják őket felvenni.

A MOOC terén pedig ott tartunk, hogy a „szakértők” a MOOC fogalmában sem tudnak egyetérteni (lsd.: 2013-as Moodle konferencia).  Értelme pedig lenne a hasonló kezdeményezésnek itthon is, ebben mindenki egyetért.

Kíváncsian várjuk, hogy mi fog történni: egy magyar egyetem csatlakozik az edX-hez illetve a mooc.org-hoz vagy létrejön egy magyar e-learning „kikötő”, hasonló funkciókkal mint a mooc.org.

course_elearning

A szerzőről

Elter Luca

4 hozzászólás

Szóljon hozzá