Tippek és tévhitek

Top 100 tanulást segítő eszköz

Az év elején nagyon sok rangsort olvashatunk az elmúlt évből, ilyen az a lista is, amelyet bejegyzésünkben szeretnénk bemutatni. A lista a hetedik Learning Tools Survey felmérés alapján, 500 kitöltő válaszai szerint készült, az eredményről pedig a c4lpt oldal számolt be. Nézzük melyik eszköz lett az első, és milyen meglepő eredmények születtek.

top100A listáról összességben elmondható, hogy elsősorban a megosztási funkcióval rendelkező alkalmazások végeztek a lista első részében, így nem meglepő, hogy a Twitter, Google Drive és a YouTube foglalták el a dobogót. Ezeket követik a Google egyéb alkalmazásai, blogolvasók és természetesen a social learning eszközei, úgy mint a Facebook, LinkedIn, stb.

Külön örömünkre szolgál, hogy a magyar Prezi a 15. helyet foglalta el a listán. Meglepő módon e-learninghez szorosan kapcsolódó fejlesztő eszközök, keretrendszerek igen kis arányban képviseltetik magukat. Említésre méltó a Moodle 11. helyezése, az Articulate, az iSpring szereplése, valamint a Lectora segédprogramjainak – a Camtasianak a 28.,  a Snagitnek pedig a 31. helyezése.

Korábban már írtunk a MOOC-ok működéséről, példákat is mutattunk be, ezek közül a Coursera új belépőként egyből a 38. helyet kapta, ami azt jelenti, hogy a kitöltők között egy ismert, és használt platformról van szó.

A lista számunkra egy kissé következetlen, hiszen egy listában szerepelnek webes böngészők, levelező rendszerek, oktatásmenedzsment eszközök, és közösségi oldalak is. Hiszen valljuk be egy Google-el  sem ismertségben, sem funkcionalitásban nem összehasonlítható egy tananyag készítő eszköz, vagy dokumentum megosztó alkalmazás. Érdekes lenne következő évben szétválasztani ezeket a kategóriákat, és úgy megcsinálni a listát, akár Magyarországon is.

A szerzőről

Elter Luca

Szóljon hozzá