Tippek és tévhitek

Kézzel rajzolt karakterek

community1

Mint azt talán ti is tudjátok, a vizuális gondolkodás és a grafikai elemek nagyban segítenek a koncepció lényegének megértésében és a fontos elemekre való fókuszálásban.Hatásosan lehet a tanulók felé ezzel kommunikálni és vezetni a figyelmüket a tananyagban. Egyszerűen csak felkelti az érdeklődésüket, jobban megragadnak a dolgok, mert van mihez kötniük.

Mostani bejegyzésünkben pedig megnézzük, hogyan lehet létrehozni a kurzusaitok számára egyéni karaktereket, amelyekkel a tanulók vizuális gondolkodását ragadhatjátok meg.

Nem kell nagy művésznek lenned ahhoz, hogy egy egyéni karaktert létrehozhass. Sőt, rengeteg előnye van akár még egy kézzel megrajzolt pálcika emberkének is, mert sokkal személyesebb és közvetlenebb, szemben a tipikus és jellemzően viszonylag steril karakterekkel szemben, amiket általában e-learning kurzusokban használnak. Igaz, egy kis gyakorlási időt erre is fordítani kell, de az igazán nem sok, bárki képes rá.

Itt van például néhány rajzolt karakter, amik online megtalálhatók. Mint láthatjátok faék egyszerűségűek, de épp a nagyszerűségük is ebben rejlik. Ha csak nem vagy nagyon képzett és ügyes, nyugodtan hagyd őket ilyen egyszerűen. Azt hiszem a lenti karaktereket tényleg bárki képes lenne megrajzolni.

 

mnjm

gdfgjke

 

Ella Zheng karakterei például zseniálisak. Egyszerűek, nincsenek túlgondolva, éppen ezért kifejezőek és hatásosak. Egyedi stílusa ráadásul könnyen felismerhető. Kiválóan alkalmazhatóak akár tananyagban is, mert bármilyen más ikonnal kompatibilisek lehetnek.

 

337bcf25703391.563497731c38d

 

Ezek például nagyszerűen alkalmazható ikonok egy e-learning kurzusban. Egyszerű dolgod van, ha például PowerPointban szeretnéd alkalmazni őket, mert nagyon könnyen kombinálhatók az alapformákkal.

 

1 lépés: Döntsd el milyen stílusú legyen a karakter

Kezd például egy egyszerű pálcika emberrel. Még ezt is rengetegféleképpen tudod elkészíteni. Húzz egyenes vonalakat, vastagokat, vékonyakat, csináld színesre vagy hagyd fekete-fehéren, legyen szögletes, esetleg gömbölyded a figura. Lejjebb láthattok néhány minta figurát.

hzjtm

hj5zj

powerpoint-character

Ha egyszer kidolgoztál egy stílust és ráéreztél az ízére, már csak gyakorolnod kell egy kicsit és semmilyen akadályt nem jelent majd újra és újra létrehozni az általad alkotott karaktert. Ismerős lesz már.

Lényeges, hogy az egyszerű karakterek a jól koncepcionált pózokkal a legkifejezőbbek. A következő cikkünkben pedig ezt fogjuk kifejteni.

Raknátok kézzel rajzolt karaktereket az általatok létrehozott kurzusba? Ha igen, hogy néznének ki?

A szerzőről

Pálinkás Zsófia

Szóljon hozzá