Eszközök Tippek és tévhitek

Szótárak, szókártyák és LiveMocha

mobile-learning-word-cloud

Tematikus cikksorozatunk utolsó része következik. Remélem az eddig említettek közül is találtatok számotokra hasznos vagy új alkalmazást!

Szótárak és tanulókártyák

A szókincseteket klasszikus módszerekkel is fejleszthetjük, ezért érdemes letölteni egy jó szótáralkalmazást vagy tanulókártyákat.

Szótárak közül az SE Develop által fejlesztett angol és francia szótáralkalmazásait tudjuk ajánlani, de érdemes lehet kipróbálni az androidos Offline Dictionary Prót angol, német, olasz vagy lengyel nyelvhez, vagy az iPhone-ra készült magyar-angol Offline English Hungarian Dictionaryt. Ha egyszerre több nyelvhez használnátok szótárat, mindenképp próbáljátok ki a TinyAppWorks alkalmazását, ebben egyszerre van angol, német, francia, olasz, spanyol, portugál, svéd, finn, holland, cseh és horvát szótár.

A szótár mellett fordítóprogramot is letölthettek, a Google Translate-en túl sok jól működő, ingyenes alkalmazásból válogathatunk. Ilyen például az SDL  és a hozzá tartozó iPhone-alkalmazás, amely negyvenhárom nyelvet ismer. A webes felületén akár teljes fájlokat, például Word dokumentumokat, prezentációkat vagy pdf-eket is lefordíthattok.

Biztos sokan találkoztatok már ezzel a módszerrel, hogy a kártya egyik oldalán a magyar, a másikon az idegen nyelvű szó szerepel, így a gyakorláskor könnyen ellenőrizhetitek, hogy megtanultátok-e már az éppen aktuális új szavakat. Szerencsére már erre is van többféle alkalmazás, például a StudyBlue vagy az iPhone-ra fejlesztett Keewords. Előbbihez ti magatok készíthettek szöveges, esetleg képekkel vagy hangfelvételekkel ellátott tanulókártyákat – így akár más tantárgyakhoz, például évszámok vagy definíciók megjegyzéséhez is használhatjátok. A Keewords ezzel szemben kész tanulókártyákat kínál az angol mellett arab, kínai, görög, olasz, koreai, norvég, lengyel, orosz, spanyol és svéd nyelven. Azoknak ajánljuk, akik már egy második nyelvet tanulnának.

 

keewords-four Study-Score

Practice English Grammar

Android és iOS rendszerekre is letölthető ez a program, ami kártyákkal, kérdésekkel, játékokkal és cikkekkel teszi érdekessé a tanulást. A nyelvtani témakörök változatos skáláját érintve az írást is segít fejleszteni ez a program, amelyben az alaptartalom ingyenes, a többi szolgáltatás és lecke pedig darabonként 0,99 dollárért vásárolható meg.

Grammaropolis Complete

grammaropolis_0

A Grammaropolis Complete úgy lett kitalálva, mint egy játék. Egy város térképén navigálva kell feladatokat megoldani, amelyekkel tanulhatunk és a tudásunkat is tesztelhetjük, extra kérdésekkel kiegészítve. Nagyon változatos app, mindenki találhat benne olyat, ami a kedvére való. A színes és jól kialakított grafika nem unalmas, és a hozzákapcsolt tartalom nyelvtanilag is jó frissítőt jelent. A komplett csomag ára 12,99 és 9,99 dollár.

Grammar App

Grammar-App-screenshot

 

 

screen480x480

 

 

Ha valaki nem tudja, hogy hol kezdje, akkor ez az applikáció mindenből kínál egy kicsit. A nyelvtani játékok mellett útmutatók és gyakorlati feladatok is vannak, a nyelvtani részt minden oldalról lefedve. Az egyik legkeresettebb a maga kategóriájában, és hasznos segítség a gyors tanulásban, az írás fejlesztésében. Androidon ingyenes, iOS-en pedig 0,99 euróba kerül.

Grammar Up

unnamed

A Grammar Up az üzleti témájú tartalmakra koncentrál, és grafikonok segítségével mutatja meg a nyelvtani erősségeinket és gyengeségeinket. Ennek hála célzottan tudjuk, milyen téren van szükségünk gyakorlásra. Az alapváltozata ingyenes, a teljes kiadás az appon belül vásárolható meg.

English Grammar Book

Nem csak ingyenes, de in-app vásárlásoktól is mentes. Sok olyan elemet biztosít, amelyet máshol csak fizetős formában kapunk meg. Nem csak számos témakört kínál gyakorlásra, hanem azonnali visszajelzést is ad a tudásunkról. Csak Androidra tölthető.

LiveMocha

livemocha-screen

„Egynyelvűnek lenni már annyira idejétmúlt” – szól a LiveMocha mottója, így ezen a vonalon fejlesztettek ki egy ma már hatmillió felhasználóval rendelkező programot. A módszer nagyon egyszerű: nézz meg egy rövid videót, sajátítsd el az elhangzottakat részenként, és gyakorold anyanyelvi beszélőkkel. A LiveMocha ugyanis nemcsak feladatokat ad, hanem összekapcsol más nyelvtanulókkal, akik a beszéd- és íráskészséged fejlesztésében szívesen segítenek, létrehozva ezzel a világ egyik legnagyobb online nyelvtanuló közösségét.

És végül egy kis játék nektek, üres perceitekre. Teszteljétek magatokat! 😉

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2015/11/18/Ezeket_az_angol_szavakat_mindenki_rosszul_t_NJWUSL#utm_source=6792f291-339e-468e-80d8-2c6179adf40a&utm_medium=Flyer&utm_campaign=hvg.hu

Nektek milyen tapasztalataitok vannak a mobilos nyelvtanulással? Ha kipróbáltátok már, írjátok meg tapasztalataitokat!

A szerzőről

Pálinkás Zsófia

Szóljon hozzá