Módszertan Tippek és tévhitek

Tanulás a virtuális osztályteremben

 

VirtualClassroom-jpg-360x292-Internet-and-law

A legutóbbi téma mentén haladva a mostani cikkünkben öt olyan tanulási technikát mutatunk be, amelyek a virtuális osztálytermekben alkalmazhatók.Előző cikkünkben a virtuális és a valóságos osztálytermek előnyeit hasonlítottuk össze. Ide kattintva meg is tekintheted.

A hagyományos oktatási formák megkövetelik a tanári jelenlétet. A virtuális tanteremben történő tanulás ezzel szemben teljesen eltérő módszereket alkalmaz.

 

A virtuális osztályterem értéke: Hogyan segítheti ez a modern tanulókat?

 

A tanulás és a tanítás módszerei folyamatosan változásban vannak. A technológia fejlődésének hatására a tanulási módszerek is változatosabbá váltak, a tanulók és az oktatók is megváltoztak ennek hatására.

A modern tanulók kompetenciáikban és motivációikban is különböznek elődeiktől az e-Learning platformokon és a hagyományos tanulási formákban is. A technológiai fejlődés növelte a szakadékot a tanulói elvárások és az oktatói képességek között. Ebben a környezetben különösen nehéz lehet fenntartani a tanulók érdeklődését bizonyos témákban.

A hagyományos tantermi oktatás megköveteli a tanári jelenlétet. A virtuális „osztályterem” hasonló a hagyományos iskolai osztálytermekhez, a fő különbség a módszertan közlésével jelentkezik. A hagyományos tanítás során a tanár általában még használ valamilyen táblát, ami a virtuális tanításban sem marad el, csak itt digitális tábláról van szó. Egyéb oktatási eszközök például diagramok, grafikonok vagy flash kártyák is használhatóak. Tehát egy tanár is használhat számtalan segédeszközt, amivel élénkebbé és interaktívabbá teheti a tananyagot. Az audiovizuális eszközöket széles körben preferálják, hogy a diákok érdeklődését felkeltsék, és sokáig megtartsák a figyelmüket. Ez a platform lehetővé teszi a tanárok számára, hogy változatos grafikai eszközöket használjanak szemléltetésként ahelyett, hogy csak verbálisan közvetítenék az információkat. Ma már másodpercek alatt lehetséges számokat ábrázolni táblázatok és grafikonok segítségével. Ezen kívül vizuális szimuláció is lehetséges.

 

Az interakció a kulcs

 

A virtuális „tanterem” web-alapú, így kétirányú interakciót tesz lehetővé. Ugyanúgy, mint az osztályteremben, kérdés-válasz szakaszok váltakoznak az oktatási folyamat során. Rendelkezésre áll számtalan formája az interaktív tanulásnak, mint például a szerepjáték.

Az internet a tudás hatalmas tárháza. Egyszerű példák vagy esettanulmányok helyett rengeteg információhoz juthatunk az interneten történő böngészéssel. A fiatalok egyébként is sok időt fordítanak erre a tevékenységre szórakozásként is, ezért kifejezetten otthonosan mozognak a virtuális világban. Érdekes, hogy az osztályteremben nem túl aktívan megnyilvánuló tanulók is meglepően „hangos”-nak bizonyulhatnak egy online kutatásban való részvétel vagy vitafórumhoz történő hozzászólás során. A virtuális „tanterem”-ben tulajdonképpen egy egyszerű szerepcsere történik: osztályterem helyett online közösségek, tanárok helyett moderátorok, tanulók helyett résztvevők vannak.

 

A hatékony szerepjáték javasolt

 

A szerepjátékok nagyon fontos részei a virtuális osztályterem működésének. A szerepjáték szabályai egyértelműek és egy demó megmutathatja, hogy mi a pontos menete egy ilyen játéknak. Ezután a tanulók részt vesznek egy, a demóban bemutatotthoz hasonló feladatban. A tárgyalás művészetét tanítják, mikor osztályokba rendeződik a menedzsment, a szakszervezet és a munkavállalók. A szerepek felcserélődnek, hogy mindenki megértse a másik szerepét – az igényeit és a korlátait.

A szerepjáték segítségével az üzleti kommunikáció is kiválóan elsajátítható. Az osztályt különböző csoportokra lehet felosztani, akik párbeszédeket folytatnak a szervezeten belül. A kommunikáció formáját a szervezeti hierarchiának megfelelően kell alakítani.

 

Számtalan visszajelző eszköz

 

 

A képzés kezdetén érdemes megismertetni a tanulókkal a virtuális osztályteremben található különböző emotikonokkal és visszajelzésekkel. A nevető, tapsoló, egyetértő és egyet nem értő ikonok nagyon népszerűek az összes tanulói csoportban. Érdemes biztosítani a lehetőséget a tanulóknak és oktatóknak egyaránt az emotikonok használatára, mert nagyon sokat tud javítani a hangulaton. Az emotikonokat megfontoltan érdemes használni, hangulatnak megfelelően, hogy ne okozhassanak félreértést.

 

Végezetül tartsd észben, hogy egy e-Learning fejlesztő sem fejezheti be soha a tanulást, folyamatosan tájékozódnia kell a modern tanulókról a tanulói platformok hatékonyabbá tételéhez! A platformok folyamatos fejlesztése és az önfejlesztés egyaránt elengedhetetlen.

A szerzőről

Pálinkás Zsófia

Szóljon hozzá