Trendek

Az instruktor vezette tréning (ILT) előnyei

training-1848689_640

Mi is az ILT, és melyek a módszer előnyei? Mai cikkünkben az instruktor vezette tréning 3 előnyével ismerkedünk meg.

A gyakorlati tapasztalatok alapján az ILT egy értékes és hatékony tanulásszervezési módszer, legyen szó akár osztálytermi, akár online tanulásról. A módszer lényege abban rejlik, hogy a tanulók mind az instruktort, mint tanulótársaikat elérhetik, ami lehetővé teszi, hogy kérdéseket tegyenek fel, szakmai vitákba bonyolódjanak, vagy egyszerűen csak megoszthassák tudásukat, tapasztalataikat.
A támogató technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően egyre komplexebb anyagrészek kerülhetnek nagy hatékonysággal feldolgozásra.Az alappillér a tanuló által elvégzett előzetes ismeretszerzés, mely számos formában történhet: videó, interaktív e-book, jó gyakorlatok megismerése, feladatlapok, stb.
Ezt egészíti ki a valós vagy virtuális térben történő kontaktust igénylő támogatás, mely gyakorta szerepjátékok, esettanulmányok, komplex problémák modellezése, mentorálás és a megszerzett ismeretek gyakorlati alkalmazásának segítségével történik.
Az így megszervezett tanulási folyamat kimagasló előnyökkel bírhat, melyek közül a hármat most részletesen be is mutatunk:
1. Újraértelmezett kontakt órák

Az instruktorral közösen eltöltött idő új értelmet nyer, hatékonyabbá válik. A tanár nem mint előadó, hanem sokkal inkább coach-ként vagy mentorként támogató szerepben van jelen, aki mind a csoport és mind az egyének szintjén képes segítséget nyújtani. A tanulóktól elvárt az aktív hozzájárulás, a gyakorlatorientált közös munka. Ezáltal a képzés kontakt órákon alapuló része a tudáselsajátítás tekintetében hatékonyabbá válik, ami akár a képzési idő, ezáltal költségek csökkentéséhez is hozzájárulhat.
2. A felkészült tanuló

A tananyagok előzetes elérhetősége nem csak a tanteremben eltöltött valós idő csökkentéséhez járul, hanem számos további előnnyel is bír. Mint például az oktatásra felkészülten, vagy legalább is ötletekkel és kérdésekkel érkező tanuló. Nem is beszélve arról, hogy ezáltal a különböző tanulók anyag feldolgozására fordított időbeni különbségek is jól simíthatóak. A tanuló maga választhatja meg a számára legalkalmasabb időt és környezetet a tanuláshoz. Az elmélet akár otthon, akár a munkahelyi feladatok közé illesztve is elvégezhető.
3. A technológia integrált alkalmazhatósága

A módszer alkalmazásának további nagy előnye, hogy a különféle megoldások házasításával elérhető, hogy mind az e-learning, mind a hagyományos oktatás előnyei kiaknázhatóak legyenek egy időben. Egy-egy érdekesen prezentált, figyelemfelkeltő anyag, ami akár játékosan elvégezhető akár egy mobilon is a tanulók motivációjára is kedvezően hathat. Sőt lehetőséget teremt arra is, hogy az oktató előzetesen információra tegyen szert a tanulók tudásszintjére, érdeklődésére vonatkozóan, ezáltal téve még inkább flexibilissé az egész tanulásszervezési folyamatot.
Forrás: ( https://elearningindustry.com/3-advantages-flipped-classroom-instructor-led-training )

 

A szerzőről

Marton Blanka

Szóljon hozzá