Módszertan Tippek és tévhitek

Többször használható e-learning sablonok készítése 5 lépésben az alapoktól – II. rész

Folytatjuk múlt heti cikkünket egy újabb tanáccsal!

3. lépés: Helyezd el az elearning kurzusok nélkülözhetetlen elemeit

Nem számít, hány különböző témát tervezel feldolgozni az elearning kurzusodban, a szerkezet nagyjából ugyanaz marad. Egy elearning kurzus általában hét részből áll össze. Menjünk végig az elearning sablon kötelező elemein egyesével:

  1. Üdvözlő képernyő
    Kezdd az üdvözlő képernyővel. Itt legyen egy üdvözlő szöveg, amely biztosítja a tanulókat arról, hogy milyen fantasztikus elearning élményben lesz majd részük.
  2. Instrukciók
    Írd le az utasításokat, amiket a tanulóknak követniük kell ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassák ki az elearning kurzusból. Legyen egy kijelölt helye a kurzusleírásnak és annak, hogy milyen haszonnal jár az online tanulók számára a kurzus.
  3. Tanulási célok
    Legyen egy blokk, melyben kiemeled az elearning kurzus tanulási céljait. Itt írd le a kívánt eredményeket is.
  4. elearning tevékenységek
    Habár minden elearning kurzus tartalma más, mégis érdemes bőséges helyet szánni a tevékenységek és modulok leírására. Az esetek többségében a legjobb, ha egy forgatókönyvet használunk, ami feltérképezi az egész kurzust. Majd a végén hagyj egy kevés helyet, hogy az egyéb elearning tartalom odakerülhessen. Mindig könnyebb az elearning sablon méretét lecsökkenteni, mint megnövelni.
  5. elearning értékelés
    Az ötödik részben minden az elearning értékelésről szól. Attól függően, hogy mi az értékelési stratégiád, akár minden elearning tevékenység után beágyazhatod az értékelő sablonodat, vagy várhatsz a végéig is.
  6. Emlékeztetők
    Fontos, hogy jegyzeteket, vagy emlékeztetőket építs be az elearning kurzusod végére összefoglalásként. Ez minden elearning kurzusnál más lesz, de próbálj meg egy általános sablont alkotni erre is. Ehhez beszúrhatsz helykitöltőket a kattintható linkek számára, alcímeket, listákat, vagy kiegészítő tananyag gyűjteményt.
  7. Mi következik?
    Végül szánj egy részt arra, hogy megmutasd, szerinted mi legyen a következő lépés az online tanulóid számára. Ezek lehetnek javaslatok, más, a témába vágó elearning kurzusok linkjei, vagy ehhez a kurzushoz kapcsolódó kiegészítő anyagok.

 

Forrás

A szerzőről

Pauer László

E-learning szakértő az ARTudásmenedzsmentnél, tanári végzettséggel, korábbi pedagógusi és oktatásszervezői tapasztalattal.

Szóljon hozzá