Érdekességek Trendek

2019 tanulást segítő e-elarning trendjei

Idén régebbi, már bejáratott és újabb izgalmas e-learning trendek is segítettek minket abban, hogy minél hatékonyabbá tegyük tanulási stratégiánkat.  Az év végéhez közeledve összeszedtük a legnépszerűbb trendeket. Tekintsünk vissza az évre együtt!

Mobil tanulás:

Régóta első számú trendnek számít a mobil tanulás, mivel rendkívüli rugalmasságot és kontrollt bizosít a tanulásban. Ezátal képezni tudjuk magukat menet közben, bármikor, bárhol az általunk választott eszközön (legyen az telefon, tablet, vagy laptop).

A mobil tanulás minden K + F csapat számára segítség, mert:

  • Rugalmasságot jelent a vállalati képzések legnagyobb részében.
  • Legyen az formális képzés, a teljesítményt támogató beavatkozás, informális képzés és társas vagy együttes tanulás, minden igényre megoldást nyújt.
  • ILT digitalizálása (személyes-online vegyesen, vagy teljesen online)

Az oktató vezette tréningek digitalizálása megállíthatatlanul halad előre évről évre.

Ennek egyik fő oka a tanulók azon igénye, hogy az oktatás bármikor hozzáférhető legyen, így ne kelljen egy adott helyen, egy adott időben lenni az ismeret elsajátításához.

A K + F csoportok ezt a trendet is szívesen alkalmazzák, hisz

  • Rövidebb idő alatt érhetnek el nagyobb közönséget.
  • Rövidebb lekötött időt jelent.
  • Konzisztens a tréning és az azon belül átadandó üzenet hatása (nem az oktatótól függ).
  • Az online tesztek gyorsabban feldolgozható eredményeket jelentenek, így a további tréningek ezek szerint alakíthatóak.

Teljesítményt Támogató Eszközök:

Manapság joggal várhatjuk el, hogy problémáinkra gyors és hatékony segítséget kapjunk akkor és ott, amikor erre szükségünk van. A Teljesítményt Támogató Eszközök ezt teszik lehetővé. Ezek eredményeképp nem kell felmenni a Moodle-be, vagy bármely hasonló rendszerbe, hogy minden kérdésre választ találjunk, hanem azonnali segítséget nyújtanak!

Segítenek:

  • Alkalmazni a megszerzett tudást.
  • Többet tanulni, vagy mélyebben elsajátítani egy adott tudásanyagot.
  • Új koncepciókat elsajátítani.
  • Problémát megoldani.

Informális tanulás:

Lassan minden cég és szervezet találkozik dolgozóik részéről azzal az igénnyel, hogy a megszokottaktól eltérő csatornákon is találkozzanak oktatással. Csak formális tanulással ugyanis nem lehet akkora eredményt elérni, mintha ezt kiegészítené informális, vagy társas tanulás is.

Társas tanulás:

Gyermekként másokat megfigyelve tanulunk. Hogyne lenne felnőve is óriási jelentősége társaink jelenlétének tanulásunk során? Ezt a trendet is egyre inkább alkalmazzák a K + F szakemberek a tapasztalt pozitív eredmények miatt. A régi internetes felületen működő e-learning keretrendszereket kezdik felváltani az úgynevezett Tanulási Élményt segítő Platformok (Learning Experience Platforms), melyek lehetőséget biztosítanak a társas tanulásra is.

Önirányított tanulás:

Az önirányított tanulás, mint módszer nemcsak bátoríthat minket a tanulásban, de teljes kontroll-érzetet biztosít saját tanulásunk fölött, ezzel motiválva minket a tudásanyag elsajátítása során. Az összes trend közül a leginkább tanuló-orientált módszerként segít minket abban, hogy kialakítsuk magunknak, hogyan is tanuljunk.

Bár egyelőre kevés cég fedezte fel a módszer előnyeit, azok vitathatatlanok. A felsoroltak közül az összes trendről elmondható: nemcsak a tanulást segítik, de egy olyan attitűd elsajátítását is, mely segít a tanulást olyannak látni, amilyen: állandónak.

Forrás: https://www.td.org/insights/e-learning-trends-in-2019

A szerzőről

elearning.co.hu

1 hozzászólás

  • A tájékoztatás Pontosan tartalmazza az e-learning alkalmazásának legfontosabb szempontjait. Ígéretes és különösen hihető, hogy az alkalmazókat eredményesebbé teszi. Amennyiben kiegészül azzal a 360 módszerrel, ami a tanulókat és a képzőket hatékonyabbá tudja tenni, akkor biztos vagyok benne, hogy az oktatási piac első számú terméke lesz.
    Köszönöm, ezt a hihetetlen de mégis igaz találkozást az elképzeléseimmel és a kívánságaimmal. Gratulálok.

Szóljon hozzá