Tippek és tévhitek

Mit jelent a blended learning – azaz a vegyes tanulási módszer?

Ha valaha találkoztál az elearning-el, nagyon valószínű, hogy hallottad már a blended learning kifejezést is. A szó jelentése: vegyes/ kombinált tanulási módszer. Népszerűsége és jelentősége folyamatosan nőtt az elmúlt években. Előnyeit mind az elearning szakértők, mind pedig a tanulók elismerik. Mindezek ellenére még mindig van kétértelműség a fogalom meghatározása körül.

Szóval mi is az a blended learning?

Elmondható, hogy a vegyes tanulás megvalósításának módja nagyban függ az adott körülményektől, így nehéz egy univerzális fogalmat meghatározni rá. Lényege azonban, hogy nem csupán csak jelenléti, vagy csak online formában történik az oktatás, hanem a kettő valamilyen keverékeként.

A „The Internet and Higher Education” című könyvben a szerzők 205 olyan disszertációt elemezetek és vizsgáltak meg, amely kapcsolódik valamilyen formában a kevert tanulás témaköréhez. Szerintük nagyon leegyszerűsítve a blended learning „az online és a szemtől-szemben történő oktatás gondos integrálása” -ként írható le.

A LearnUpon-nál úgy gondolják, hogy a vegyes tanulási módszer azáltal ösztönzi a tanulót, hogy olyan személyre szabott tanulásban lehet része, mely ötvözi a személyes és online tanulás leghatékonyabb aspektusait, tanulási módszereit. A vegyes tanulás szélesíti a tanulók tapasztalatait azáltal, hogy bizonyos elemei bárhol és bármikor támogatják a tanulást, valamint egy sokkal rugalmasabb rendszert alkotnak.

A vegyes tanulás általában két részben foglalható össze:

  • Az egyik része, mikor tanulás online zajlik, a hallgató saját maga követi a tanulás ütemét, feldolgozza a tananyagot, feladatokat, számonkérést.
  • A másik része oktatói vezetéssel történik, ez működhet webes szemináriumokon keresztül „élőben”, vagy tantermi oktatás keretében. A lényege, hogy itt számít mind az oktató, mind a tanuló órán való jelenléte.

Fontos, hogy mindkét résznek mindenképp egymást kell támogatnia, kiegészítenie.

A vegyes tanulás egyik nagyszerű hatása kétségtelenül a tanulói tapasztalat növelése, azonban előnyei túlmutatnak mindezen. Akár a munkavállalóinkat, ügyfeleinket képezzük, vagy egy tréning keretében alkalmazzuk a vegyes tanulás módszereit, számos előnyre tehetünk szert.

Vegyes tanulás előnye a tanulók számára:

  • Rugalmasságot, kényelmet nyújt, saját időbeosztást biztosít.
  • Akadémiai kutatások szerint átfogóbb megértést ad a tanulóknak a tananyag tartalmáról.
  • Támogatja a társas tanulást azáltal, hogy a hallgatók kapcsolatba tudnak lépni az oktatókkal, hallgatótársaikkal.

Vegyes tanulás előnyei a szervezetek számára:

  • Csökkenti a személyes oktatás költségeit, mint például az utazás, szállás, nyomtatott képzési anyagok.
  • Növeli a tanulók elkötelezettségét egy képzés iránt, hiszen az online eszközökkel izgalmasabbá tehető a képzés.
  • Mivel a vegyes tanulás hatékonyabb módja a képzésnek, így gyorsabb és hatékonyabb megtérülést eredményez.
  • Könnyebb követni a képzést résztvevőit hol tartanak az anyagban, milyen eredményeket értek el benne.

Forrás:

http://unipub.lib.uni-corvinus.hu/2568/1/VT_2016n12_Nagy.pdf

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá