Ügyfél történetek

Ügyféltörténetek – Továbbképzési program

Ügyfelünk azzal az igénnyel kereste meg cégünket, hogy akkreditált képzési programjait online formában valósítsuk meg. Mivel a képzéseknek szigorú törvényi előírásoknak kell megfelelnie, így több ponton is volt kihívás, amelynek meg kellett felelnünk.

Párhuzamosan zajlott a keretrendszer felépítése és a videó formátumban felvett előadások tananyaggá konvertálása.

A Moodle keretrendszer beállításánál az alábbi szempontok voltak különösen fontosak:

  • a rendszer pontosan és jól követhetően dokumentálja, hogy a tanulók mikor, mennyi idő alatt végzik el a kurzusokat,
  • a kurzusok elvégzésére előre megadott intervallumon belül legyen lehetőség,
  • a határidő lejárata előtt a rendszer küldjön emlékeztetőt azoknak a felhasználóknak, akik még nem végezték el a képzést,
  • a kurzust teljesítők számára a rendszer állítson elő egy egyedileg sorszámozott tanúsítványt a kurzus elvégzéséről, melyet ügyfelünk kinyomtathat és hitelesíthet. A tanúsítvány szigorúan sorszámozott nyomtatványon alapult.

A videós tananyaggal szemben alapvető elvárás volt, hogy bizonyos időközönként egy gomb jelenjen meg, egy felirat kíséretében, mely a tanulót arra kéri, hogy nyomja meg a gombot, ellenkező esetben a videó hamarosan leáll. A megállított videót természetesen egy kattintással újra lehet indítani.

Ennek a kérésnek a hátterében az állt, hogy ezáltal próbálják garantálni a tanuló személyes jelenlétét a videó lejátszása alatt.

A tesztelési időszak alatt szembesültünk azzal a nehézséggel, hogy a nagy méretű tananyagok elakadást okozhatnak a rendszerben, ha egyszerre számos felhasználó nézi őket. Mivel lehetett arra számítani, hogy a határidő lejárta előtt a tanulók tömegesen akarják majd egyidőben elvégezni a képzést, ügyfelünk pedig ragaszkodott a videó formához, ezért a videók méretének csökkentésével csökkentettük a tananyagok méretét. Ez abból a szempontból is jó döntésnek bizonyult, hogy az esetleg alacsonyabb sávszélességű internettel rendelkező tanulók számára is gördülékenyebbé vált a kurzusok elvégzése.

A rendszer bevezetése óta számos kurzust sikeresen végezhettek el a képzési programban résztvevők, így megszerezve a szakterületükhöz szükséges kreditpontokat.

A szerzőről

Németh Marina

e-learning tananyagfejlesztő

Szóljon hozzá