Érdekességek Módszertan

Külső és belső motiváció hatása a tanulásra

A motivációnak hatalmas szerepe van a tanulásban és abban, hogy a tanulók milyen eredményeket érnek el tanulmányaik során. Oktatásfejlesztőként fontos megérteni, hogy melyek azok a dolgok, amik a tanulókat a minél eredményesebb tanulás felé vezérlik, ehhez pedig a motiváció mélyebb ismerete hasznos eszköznek bizonyul.

A pszichológia két féle motivációt különböztet meg egymástól: a külső és a belső motivációt.

Mit jelentenek ezek a fogalmak?

Belső motiváció

A belső motiváció a tanuló egyéni érdekeire, elégedettségére és érzéseire utal, így egy cselekvést a saját belső indíttatása miatt folytat az ember, nem pedig valamilyen jutalom elérése érdekében.

Példán keresztül nézve, ha egy tanuló azért foglalkozik a tananyaggal, mert érdekli és minél több ismeretet szeretne szerezni abból a témából, akkor az belső motivációra utal.

Külső motiváció

A külső motiváció olyan viselkedésre utal, melyet a külső ’jutalmak’ vezérelnek. Ezek a jutalmak egyaránt lehetnek materiálisak (pénz, minősítés) és immateriálisak (dicséret, hírnév). A tanuló itt tudatában van annak, hogyha tesz valamit azért jár valamilyen jutalom, vagy ezáltal elkerülhető valamilyen nem kívánt következmény. Ellentétben a belső motivációval, mely az egyénből fakad a külső motiváció pusztán a jutalmakra összpontosul.

Tanulás során például ez úgy nyilvánulhat meg, hogy a tanuló készül a vizsgára annak érdekében, hogy jó osztályzatot szerezzen, vagy elkészíti a kért beadandót, hogy elkerülje a hiány miatt járó megrovást.

Lássunk egy videót, mely összefoglalja a két motiváció közötti különbséget:

Melyikre érdemes fókuszálni?

A külső motivációval rövid távú eredményeket lehet elérni, ami abban mutatkozik meg, hogy az alkalmi jutalmak lendületet adhatnak a motivációnak. Kutatások alapján azonban ezek gyengének minősülnek, hosszú távon pedig akár még károsak is lehetnek, hiszen a folyamatos jutalmazás akadályozhatja a személyeket abban, hogy önálló tanulókká váljanak, hiszen ha nincs jutalom, akkor a motiváció is meg fog szűnni a tanulás iránt.

A belső motivációra való összpontosítás hosszú távon eredményesebbnek bizonyul, így érdemes arra fókuszálni, hogy a tanulókban ezt keltsük fel. A Finn iskolák sikere pontosan ebben mutatkozik meg, hiszen az oktatási rendszerben csak egy bizonyos kortól van osztályozás, addig pedig a belső motiváció kiépítése által tanulnak a diákok, melyben a kreativitás, gondolkodás, feladat – és problémamegoldási készségek vannak előtérben.  

A külső motiváció mindig rossz?

Nem feltétlenül. Bizonyos helyzetekben a külső motiváció is lehet eredményes. Lökést adhat például olyan feladatokhoz melyek nehezek, vagy nem élvezetesek. Kihívást jelentő feladatoknál akár még a belső motivációt is felélesztheti a tanulókban. Fontos azonban az egyensúly megtalálása és a megfelelő helyen való alkalmazása.

Forrás:

https://www.verywellmind.com/what-is-extrinsic-motivation-2795164

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá