Érdekességek Jó gyakorlatok Módszertan

Online képzés az új belépők számára

Egy hatékony betanítási (onboarding) program maradandó élmény, együttműködésen alapszik és az üzleti célokra összpontosít. De mit jelentenek mindezek pontosan? Lássunk három megoldást, melyek hozzájárulhatnak a sikeres betanítási stratégia kialakításához.

Az onboarding program eltér más programoktól és maradandó élmény

A betanítási folyamat az egyik legjobb lehetőség arra, hogy bemutassuk, mi teszi vállalatunkat igazán kiemelkedővé és egy egyedi és érdekes megoldással vezessük be új alkalmazottunkat a szervezetünkbe.

Mégis a szervezet bemutatása a legtöbb cégnél unalmas és sokszor kevés haszna van. Megfelelő eszközökkel és erőforrásokkal azonban létrehozhatunk egy olyan programot, mely vonzó a munkavállaló számára és amely hatékonyan bemutatja, mit képvisel végünk.

Nagyszerű lehetőség erre egy olyan kollaborációs program létrehozása, melyben minden csapat bevonásra kerül, hogy megosszák készségeiket, szakértelmüket, tehetségüket, majd ezek integrálódjanak az újonnan érkező munkavállalók számára.

A jó onboarding program kulcsa az együttműködés

Minden sikeresen megszervezett onboarding program egy csapatmunka. Ez nem olyan feladat, amit a HR vagy az L&D (képzés-fejlesztés) csapata csak úgy “összedob”. Mivel be kell mutatni cégünk értékeit, szakértelmét, a legjobb mód az új munkavállaló bevonására a szervezeti kultúrába, ha azt a csapatokon együttműködésén keresztül tesszük.

A száraz, unalmas anyagok helyett először kérdezzük ki alkalmazottjainkat területenként, hogy melyek azok az ismeretek, feladatok, folyamatok, amik munkájuk alapját képzik és amelyek elengedhetetlenek egy újonnan érkező munkavállaló számára. Mindezekből kialakíthatunk egy onboarning elearning képzést, mely szervezeti egységenként eltérő a különféle szakegységek alapján.

Figyeljünk rá, hogy folyamatos rendszerességgel, meghatározott időközönként frissítsük az anyagokat, hogy a belépő munkavállalók mindig naprakész információkkal találkozzanak. Hozzunk létre egy közös platformot, ahol a munkavállalók megoszthatják a munkakörükhöz tartozó aktuális változásokat, vagy éppen az újdonságokat.

Fókusz az üzleti célokon

Azon túl, hogy az új dolgozóknak fontos megismerniük a szervezeti környezetet, légkört, munkatársaikat, munkakörüket, a legfontosabb, hogy tisztában legyenek a szervezeti célokkal, ami motiválja a munkájukat.

Fentebb említettük a naprakészség fontosságát, mely mindennek elengedhetetlen része. Azonban fontos az is, hogy az átadott tudás és készségek mellett az újonnan belépő munkavállaló tisztán lássa a célokat és azt, hogy az egyes feladatok hogyan kapcsolódnak hozzá mindezekhez.

Így már a kezdettől, az onboarding program során átláthatóvá válik a szervezet rendszere, működésének lényege mely az új alkalmazottak könnyebb eligazodását jelentheti a munkafolyamatokban.

Összegzés

Az onboarding program sokat elárul egy cégről. Egy jól megszervezett és kialakított képzési program professzionálissá teszi a vállalatot. Ha a munkavállaló már az első pillanattól kezdve ezzel találkozik, az pozitív irányba fog hatni a jövőbeli teljesítményére, mely hozzájárul a szervezet eredményességéhez.

Forrás: https://elearningindustry.com/key-characteristics-wow-worthy-new-employee-onboarding-programs

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá