Tippek és tévhitek

Brainscape

 

Mai bejegyzésünkben ismét egy alkalmazást fogunk körbejárni, a Brainscape-t amely az Evernote Peek-hez hasonlóan szintén tanulásra és ellenőrzésre is szolgálhat.

Az alkalmazás úgy működik, mint a tanulókártyák, annyi újdonsággal, hogy a tanuló maga 1től 5ig terjedő skálán értékelni tudja, mennyire volt biztos a válaszban. Minél magasabb pontszámot ad a kérdésre, a későbbiekben annál kevesebbszer fog feltűnni ugyanez a kérdés. Amennyiben a tanuló 1esre értékeli a kérdést, az azt jelenti, hogy egyáltalán nem volt biztos válaszában, vagy csak tippelte, így gyakrabban fog feltűnni az a kártya.

Az alkalmazás weblapján ingyenesen tudunk regisztrálni, itt tudjuk kipróbálni az alkalmazást, illetve már meglévő idegen nyelvű szókártyákat is találhatunk. Természetesen a Brainscape-nél is lehetőségünk van saját kártyák létrehozására, de az sem probléma, ha XML, vagy CSV formátumból szeretnénk szavakat, fogalmakat importálni. A számítógépen használt verzió mellett lehetőségük van az alkalmazást Iphone-ra, Ipad-re is letölteni.

A Brainscape nem csak a tanulók, hanem a tanárok számára is hasznos! A webes felületre meghívhatóak a tanított csoport tagjai, velük könnyen megoszthatóak a kártyák. A tanári felületen megjelenítésre kerülnek a tanulók eredményei, az idő, amelyet a kártyákkal töltöttek, és hogy hány százalékban ad helyes választ a felhasználó (Mastery).

A tanári oldalról való felhasználás itt még nem ért véget. Említettem már, hogy a program lehetőséget nyújt saját kártyák létrehozására. Tanárként, képzést vezetőként ebbe a folyamatba vonjuk be a csoport többi tagját is! Osszuk szét a tanulók között az elsajátítandó tananyag részeit a tanulók között, és ők akár IPhoneon keresztül is el tudják készíteni a kártyákat. A tanári felületen ezeket szinkronizálva pedig létrejön egy új és saját kártyacsomag.

Lássuk elsőként a szerkesztő felületet:

És, ahogy megjelenik a használatban:

Természetesen nem kell ragaszkodnunk csak és kizárólag idegen szavakhoz, egész mondatokat is tudunk felírni a kártyákra, kiegészíthetjük a szavak jelentésével is, ezenkívül más témákban is találunk kérdésbankot, pl.: történelem, földrajz, gasztronómia, stb.

A program készítői különös figyelmet fordítanak a felhasználók elégedettségére, blog keretén belül látnak el minket hétről hétre hasznos tippekkel, a tartalmak fejlesztésekor pedig nagyban támaszkodnak a beérkező kérésekre.

 

A pozitívumok mellett szerencsére kevesebb a hátránya a programnak, így bátran tudjuk ajánlani – csakúgy mint az Evernote Peek-et – akár tanuláshoz, akár tudásszint felméréshez.

Előnyei:

  • Könnyen kezelhető webes felület, amelyen a tanár meg tudja hívni a csoport többi tagját is
  • A csoport tagjai is tudnak kártyákat készíteni a többiek számára
  • A tanuló maga jelöli be, mennyire volt biztos válaszában, ezt 1-től 5-ig terjedő skálán teheti meg
  • Tanár számára statisztikák kérhetőek le a tanulók eredményeiről
  • Nagyon széles választékban, letölthető kártyacsomagok
  • Mind a webes felület, mind az alkalmazás ingyenes

Hátrányok:

  • Androidos készülékekre egyenlőre még nem elérhető az alkalmazás
  • Problémás az importálás más kvíz megosztó oldalakról (Quizletről .csv formátumban lehetséges)

 

Ti miben látjátok előnyeit/hátrányait az Evernote Peek-hez képest?

A szerzőről

Elter Luca

1 hozzászólás

Szóljon hozzá