Eszközök Tippek és tévhitek

Mobil applikációs nyelvtanulás 3. rész

news_bg

A magyar fejlesztésű  Xeropan következik, ami megjelenése után egyből meg is nyerte  az Appra magyar! első helyét. 

 

„A nyelvoktatás hiányosságaira kerestünk megoldást, és az egyik kihívás a mérhetőség hiánya volt. A nyelvoktatók nem látnak bele a tanulók fejébe, nem ismerik a tanulók szókincsét, annak aktív és passzív változását” mondta Madzsid Al-Gharawi Attila, aki már tíz éve nyelvtanár, de úgy látja, hogy a munkája csak 30 százalékban nyelvészet, a maradék 70 százalék pszichológia, és az utóbbi szerepében az a fő feladata, hogy magabiztossá tegye a tanulókat.

 ,,Nem a tanuló hülye, hanem a módszerek rosszak. Sokan elkönyvelik magukban, hogy nem értik az angolt”„ – mondta Madzsid Al-Gharawi Attila. A mobilalkalmazás fejlesztésébe azért vágtak bele, mert azt vették észre, hogy a most használt eszközök, a könyvek, édesanyáink generációjának íródtak.  

,,Nem véletlen, hogy sokan a Youtube-hoz, a Google-höz és a filmekhez fordulnak segítségért. Ezek az eszközök azonban nehezen strukturálhatók, kihívás a megfelelő válaszokat kinyerni.” 

Xeropan

Ez az alkalmazás is elsősorban az angol nyelv iránt érdeklődőknek szól, de 7 nyelv közül is választhatsz, ha nem magyarról, hanem valamely más nyelvről tanulnád az angolt. Az ebben összeállított ingyenes nyelvleckék egyáltalán nem hasonlítanak a Duolingóra, nem teszteket kell egymás után ledarálni, hanem változatos szövegeket, videókat és hanganyagokat kapunk. A feladatok megértését, megoldását hangfelvételek segítik, a végén pedig egy komolyan hangzó, de nagyon játékos dolgozattal bizonyíthatod, hogy értettél mindent. Ha a Facebook, vagy Google+ profiloddal jelentkezel be, akkor az ismerőseiddel is versenyezhetsz a pontgyűjtésben. Ha lehet, akkor ez az app még jobban elszakad a száraz, unalmas tananyagoktól, mivel a mindennapi életben is előforduló témákat, helyzeteket dolgoz fel a leckékben. Sőt, ezeket nem az íróasztaluk mellett ülő professzorok találják ki, hanem maguk a felhasználók küldhetnek be sztorikat, híreket, amiből aztán leckék lesznek. Ezzel valóban testközelbe hozható egy-egy téma, az azzal összefüggő szavak, kifejezések, szabályok. A feldolgozott témák aktuálisak – az egyik tanuló elmondta, volt olyan hír, amit előbb látott a Xeropanban leckeként feldolgozva, mint hogy a magyar újságok megírták volna. Olyan, mint a Facebook-hírfolyam.

,,Nemrég összeültünk néhány felhasználóval, hogy mondják el nekünk, miért a Xeropant használják, és mindenki az izgalmas, változatos tartalmakat emelte ki.” – mondta a Xeropan egyik fejlesztője.

,,A szakmai témákat jól ismerem, de itt más kapok. Nagyon megragadt bennem az a lecke, ami a Nutella készítéséről szólt. Ez olyan, amire magamtól nem keresnék rá az interneten”  mondta a szoftverfejlesztő Cselle Lajos, aki bevallotta, hogy a középiskolában megutáltatták vele a nyelvtanulást, a leckemásolástól a puskázásig minden volt az órákon. Most  azért képzi tovább magát, mert a cégével a külföldi piacokat is célba akarja venni, és fontos, hogy jól tudjon kommunikálni. Azt mondta, nagy segítség, hogy a Xeropanban anyanyelvi kiejtéssel olvassák fel a szövegeket.  

,,13 éves korom óra 18 tanárt fogyasztottam el, és mostanra annak lettem a szakértője, hogyan nem szabad nyelvet tanítani” – mondta Mile Ferenc, közgazdász, aki nemcsak használja a Xeropant, hanem a cég egyik alapítója és tulajdonosa is egyben. Alapítótársa Madzsid Al-Gharawi Attila, akinél angolul tanult, és órák után együtt találták ki, hogy miként kellene modern alapokra helyezni a nyelvtanulást. 

A Xeropan tizenkét fős fejlesztőcsapata már dolgozik az appok következő verzióján, amibe hangfelismerő modult is akarnak építeni, hogy szóban lehessen válaszolni a feltett kérdésekre.  Az ingyenes szolgáltatásból persze nem tudnának megélni, ezért azt tervezik, hogy tematikus tananyagokat is kifejlesztenek, amelyeket pénzért el tudnak adni az érdeklődőknek.

 

Találkoztatok már a Xeropan alkalmazással? Mi a véleményetek róla? Válaszaitokat várjuk alább kommentben!

A szerzőről

Pálinkás Zsófia

2 hozzászólás

Szóljon hozzá