Eszközök Tippek és tévhitek

Mobil applikációs nyelvtanulás 2. rész

 

15404577_l-1024x1024

Előző cikkünkben már bemutattunk pár remek mobil applikációt, amik a nyelvtanulás különböző területein lehetnek segítségetekre. Most folytatjuk a sort!

Hadd mutassuk be nektek a Duolingo alkalmazást:

Húszmillió felhasználója van és 2013-ban az Apple az év iPhone alkalmazásának választotta Duolingót, ugyanekkor a Google pedig a „Best of best” Android-alkalmazásnak.

A nyelvtanulás kétnyelvű, fordításon alapul és sokkal inkább egy online játékra hasonlít, mint egy oktatóprogramra. Magyarul az angol nyelvű kurzus érhető el, de ha már beszéltek egy idegen nyelvet, például az angolt, akkor már akár franciául, spanyolul, olaszul, norvégul, románul, vietnámiul, vagy eszperantóul is megtanulhattok. A tananyagot kezdhetitek az alapoktól, vagy kitölthettek egy szintfelmérő tesztet, amivel rögtön az anyag nektek megfelelő pontjára ugorhattok. A feladatok nagy része írásbeli, de a kiejtéseteket és a hallás utáni szövegértést is gyakorolhatjátok, kommentelhetitek a különböző feladatokat és versenyezhettek az ismerőseitekkel. Talán az egyik legnépszerűbb ingyenes gamifikált micro-learning nyelvtanulási alkalmazás jelenleg a piacon.

A nyelvtanulók három élettel kezdik a szinteket, kommentelhetik azokat, sőt ismerőseikkel is versenyezhetnek, hiszen az alkalmazás összeköthető a Facebook- és Google-fiókokkal. A módszer pedig igen hatékonynak bizonyul, hiszen a The City University of New York kutatói szerint, harmincnégy óra duolingózás egyenértékű egy százharminc órás nyelvi kurzussal, ráadásul teljesen ingyen van.

Mindenképpen ajánljuk, a tesztek nem vesznek igénybe sok időt, az elhibázott kérdések folyamatosan visszatérnek, egyszóval tényleg egy hatékony alkalmazásról beszélünk, amit a metrón, villamoson, szünetben, elalvás előtt bármikor élvezettel és eredményesen nyomogathat az ember és folyamatos visszacsatolást kap a haladásról. A Duolingo módszerének azonban egyetlen hátránya van, hogy nem kapunk részletes elméleti hátteret arról, milyen nyelvtani formulákat tanulunk éppen.

131008144655-duolingo-incubator-story-top

 

 

 

duolingo-screengrab

Mindezt miért éri meg ingyen, sőt reklámok nélkül csinálni? A felhasználók, ha késznek érzik magukat rá, létező szövegeken is gyakorolhatják a tudásukat, felgyorsítva ezzel a rengeteg egynyelvű dokumentum lefordítását: ha ugyanis egymillió nyelvtanuló gyakorolna egyszerre, a teljes angol nyelvű Wikipediát 80 óra alatt spanyolra lehetne fordítani. A Duolingo segítségével magyar nyelvűként csak angolt tudsz tanulni, de ha angolban már jobb vagy, akkor rengeteg választási lehetőséged van.

 

Duolingo_logo

Már találkoztatok a Doulingoval? Ha igen, mik a ti tapasztalatitok vele kapcsolatban?
Válaszaitokat várjuk kommentben!

 

A szerzőről

Pálinkás Zsófia

2 hozzászólás

Szóljon hozzá