Eszközök Tippek és tévhitek

Átváltás HTML5-re

html5flash

 

 

A következőkben a HTML5-konverzió lépéseit fogjuk bemutatni.
Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy pontosan milyen következményei is vannak a Flash halálának az e-learning fejlesztők számára. Érdemes minél hamarabb áttérni és ennek indokait és érveit hosszan részleteztük itt. Mindebből egyenesen következik a kérdés, hogy mégis, hogyan lehet ezt a konvertációt pontosan megcsinálni. Most ezt fogjuk lépésenként bemutatni.

#1. Lépés: Döntsd el, hogy valóban konvertálni kell-e a kurzust.

Javasoljuk, hogy mielőtt bármit is tennél, hogy a szóban forgó kurzust HTML5-ben futtasd, először mérd fel klienseddel együtt, hogy mennyi idős a kurzus, és az időközben esetleg feleslegessé vált tartalmakat lehet-e mellőzni. Ezzel adott esetben rengeteg időt és pénzt megspórolhatsz.

Ha végül arra juttok, hogy több az elhanyagolható elem, mint a hasznos, akkor jobban megéri egy új e-learning tanfolyamot kidolgozni az új rendszerben és a régit inkább félre tenni.

 

#2. Lépés: Döntsd el, hogy Responsive vagy Normal HTML5-ben szeretnél dolgozni?

A Responsive HTML5 tanfolyamok dinamikusan újra méretezik, vagy új kiterjesztésbe teszik a tartalmat a képernyő igényeihez igazítva. Ennek segítségével lehet mobil kompatibilis kurzusokat csinálni (álló vagy fekvő formában).

Általában a menedzserek egyből erre teszik le a voksukat, mert úgy gondolják ez mindenre megoldás lehet. Amit sokszor nem tudnak, hogy mindezek ellenére ennek is komoly árnyoldalai vannak.

Vagy Normal vagy Responsive, de mindkettő nem lehet.

Ha végül rászántad magad, hogy korszerűsítsd az e-learning kurzusod, akkor azzal szembesülhetsz, hogy nagyjából elölről kell kezdened. Ez valószínűleg azért van, mert az Adobe Captivate nem teszi lehetővé, hogy a tanfolyamok – amik korábban SWF-ként voltak publikálva – Responsive HTML5-ben is fussanak. Legtöbben, akik Captivate-t használnak nem veszik észre, hogy a responsive projekt fájlok struktúrájukban is jelentősen különböznek egy átlagos cptx fájltól. A lényeg az, hogy lehet egy projekt fájlod, amit publikálhatsz Responsive HTML5-be, VAGY SWF-be és Normal HTML5-ben, de sajnos egyszerre mindhárom formátumban nem.

Responsivban tananyagot fejleszteni sokkal több munkát jelent.

Az egyik probléma a responsive projektekkel az, hogy sokkal tovább tart felépíteni őket és sokkal szűkebb keretek közé szorítják a lehetőségeidet, akár a funkcionalitás terén is. Többek között azért is ennyire időigényes, mert minden egyes képernyőméretben újra kell szerkeszteni, hogy megfelelően jelenjen meg a tartalom. Ez akár 3-5 különböző nézetet is jelenthet. Például íme egy screenshot egy Captivate 9 responsive projektből:

ConvertToHTML5_ResponsiveSizes2

 

Ahelyett, hogy egyszerűen csak elrendezed a dián szereplő dolgokat (mint ahogy megszoktad a normál projekteknél), a responsive esetén szükséges, hogy minden egyes különböző nézetben és felbontásban újra rendezd és újra méretezd az adott dolgokat. Ebből világosan látszik, hogy sokkal több időt és pénzt igényel ez a megoldás. (Talán ez lehet az oka, hogy egy felmérés szerint a fejlesztők nagyjából 10%-a választja végül a Responsive HTML5-öt.)

Érzékenyen érintheti a Captivate-ben fejlesztőket, mikor a menedzserek sokszor úgy szavazzák meg a responsive módot, hogy az előnyei mellett fogalmuk sincs a hátrányairól, mint, hogy valószínűleg például az idő és költségvetés keretet is túl fogják lépni. Mire rájönnek, hogy egyszerűbb lenne talán egy normal módú kurzust csinálni, már késő és a responsive-ban eddig elkészülteket ki lehet dobni a kukába és elölről kezdeni mindent.

Szóval mostantól, mint ,,e-learning-fejlesztőnek”, a munkád részévé vált az is, hogy a csapat minden tagját figyelmeztesd ezekre a buktatókra mielőtt döntenétek, nehogy aztán később téged okoljanak mikor felmerülnek a nehézségek.

Következő cikkünkben pedig részletesen kitérünk majd arra, hogy miképpen kell egy SWF alapú kurzust HTML5-be konvertálni. Döntésed szerint Normal vagy Responsive formába.

A szerzőről

Pálinkás Zsófia

1 hozzászólás

Szóljon hozzá