Módszertan Tippek és tévhitek

E-learning sablonok egyszerűen

Cikkünkben három egyszerű módot mutatunk be, amiknek segítségével gyorsan és könnyen létrehozhatjátok a megfelelő template-eket kurzusaitok számára.

5-infographic-templates-in-ppt-1

Az Articulate blogon olvashattatok már korábban hasonló témájú cikket. Egy sablon gyártásához lényegében csak egy megfelelő kis szeletkét kell találod egy képből vagy egy screenshot részletéből. Ezt aztán kinyújtod a kívánt méretűre és kész is a template. Akár a ,,megfelelő darabka technikájának” is hívhatnánk, de ez sajnos nem hangzik túl jól.

sliver-slide

Ezt a módszert használva rengeteg időt spórolhatsz meg, hogy az e-learning szerkesztésének többi részével foglalkozhass.

 

10 perces e-learning sablonok

Tudjuk még ezt hova fokozni… próbáld ki ezt a rettentően egyszerű módszert is!

10-second-template-2

 

map-colors-large

 

  • Csinálj egy slide-ot meghatározott méretű fejléccel és lábléccel.
  • Keress hozzá egy megfelelő képet.
  • A fölső fejléc színének válaszd a kép felső részén szereplő legdominánsabb színt.
  • A láblécet is ugyan így színezd a kép alsó részén lévő legdominánsabb színt használva.
  • Töltsd fel tartalommal a slide-od.

Elég egyszerű, nem? A lényeg, hogy nem kell túl sokat agyalnod rajta, hogy milyen template-t használj, és hogyan válaszd ki hozzá a megfelelő színeket. Ez az egyik legegyszerűbb módszer. Kezdők fejlesztőknek például nagyszerű kiindulási pont lehet.

 

E-learning sablonok a költségvetésben

Kihívás lehet, hogy szép és funkcionális sablont készíts és közben még az adott megrendelő cég színeit vagy márkalogóját is tartalmazza, mindezt úgy, hogy harmonizáljon az összkép. De a megrendelő weboldala, színe vagy logója akár még inspirációt is adhat, csak ki kell használnod. Egy weboldal és egy template sokban hasonlít egymásra. Mindkettő egy sablon, ami egy adott tartalmat hordoz és keretet ad az egésznek.

elearning-template

Tegyük fel, hogy egy adott cégnek weboldalát látjuk a fentebbi képen. Ez már magába foglalja a márkát, a megadott színeket és képe(ke)t. Mint láthatod, szintén van egy egységes betűstílust és gomborma rajta. Ezeket az elemeket bármelyik tipikus e-learning kurzus is tartalmazza és konzekvensen követ egy stílust.

Az alábbi képen pedig egy oldalt láthatunk, ami az előző tematikája alapján készült utólag. Más, mert egy e-learning kurzus, de mégis a weboldal felépítést követi.

elearning-template-4

Ha a megrendelőnek már van egy jó grafikusa, akkor ő könnyedén egyedivé tudja varázsolni az oldalt, mert ő érti és érzi hogyan kell felhasználni és módosítani egy template-k elemeit. Ezzel máris elkészül egy egyedi, jól használható design, ami illik a cég logójához, megjelenéséhez, marketing anyagaihoz. Ez azt jelenti, hogy már nagyszerű design áll rendelkezésedre, amiből dolgozhatsz és feltehetőleg a logó is bele van építve. Élj a lehetőségeiddel és használd fel ezt a saját e-learning kurzusod template tervezéséhez.

 

Ezek segítségével talán ti is sok időt tudtok spórolni, mikor sablonokat gyártotok. Használtátok már valamelyiket? Mennyire vált be? Véleményeiteket írjátok meg nekünk kommentben!

A szerzőről

Pálinkás Zsófia

Szóljon hozzá