Módszertan Tippek és tévhitek

Mikro leckék mérlegen II.

id_1578_608

Előző cikkünkben a micro learning előnyeit vizsgáltuk. A cikksorozat következő részében bemutatjuk a lehetséges hátrányokat is. Jó szemezgetést hozzá!

 

  1. Nem alkalmas komplex feladatok bemutatására és készségek fejlesztésére

A mikro leckék ismertetőjegye a gyors elvégezhetőség, mely nem feltétlen fér össze komplex folyamatokat bemutató, vagy összetettebb készségeket fejlesztő modulokkal. Összetettebb ismeretek átadása esetén érdemes a mikro learning-re az online képzési forma egy kiegészítő lehetőségre tekinteni, mely keretében rövid videókat nézhetnek meg a hallgatók, esetlegesen további ismeretekre tehetnek szert az adott téma vonatkozásában egy újabb nézőpontból.

 

  1. Az elaprózottság, töredezettségét érzését keltheti

A rövid leckék ellenére fontos, hogy a mikro learning-ről is komplexen és átfogóan gondolkodjunk. Nem célszerű egy-egy résztéma, vagy aspektus különálló bemutatására használni őket, mert könnyen a töredezettség és összefüggéstelenség érzetét keltheti a tanulókban. A tudásátadás mellett nagyon fontos a kapcsolatok, összeköttetések egyidejű kihangsúlyozása is. A megfelelő összhang megtalálása azonban közel sem egyszerű az önállóan helyüket megálló képes modulok unalmas sorozatának legyártása, és a túlzóan kapcsolatok kihangsúlyozásra törekvő nyitott kérdésekkel végződő mikro modulok között.

 

  1. Nem feltétlenül járul hozzá a hosszú távú teljesítmény célokhoz

A mikro leckéket ajánlatos nem önállóan, elsődleges képzési módszerként, hanem egy komplexebb stratégia részeként alkalmazni, annak érdekében, hogy a hosszú távú célok eléréséhez is hatékonyan hozzájárulhassanak. Érdemes azok egy-egy részterületére koncentrálni – egyéni készségfejlesztés, adott feladat megoldásához szükséges ismeret átadás, mely megvalósítására nagy hatékonysággal képes a mikro learning.

Érdemes tehát belátni, hogy a mikro learning mellett és ellen történő állásfoglalásában kulcs fontosságú, hogy tisztában legyünk az elérni kívánt tanulási igényekkel, célokkal. A mikro learning kis költségvetési ráfordítás mellett, gyorsan alkalmas lehet teljesítménybeli különbségek kiegyenlítésére, akut problémák áthidalására. A módszer sikeressége azonban, mint mindig nagyban a megvalósítás minőségén, a fejlesztés körültekintőségén múlik.

A szerzőről

Pálinkás Zsófia

Szóljon hozzá