Módszertan Tippek és tévhitek

Online mikro leckék mérlegen

micro-learning

Néhány érvet és ellenérvet sorakoztattunk fel, hogy miért is éri meg a nagyobb tananyagot könnyedén emészthető tudásmorzsákra tördelni.

A mikro leckék nagyszerű kiegészítői lehetnek az online képzéseknek, mely segítségével a tanulók könnyedén hozzáférhetnek további forrásokhoz, vagy részt vehetnek  kiegészítő online tevékenységekben. Dióhéjban, a mikro leckék kiválóan alkalmasak kisebb feladatok, specifikus információ átadásra. Jó példa lehet erre egy néhány perces tutorial, vagy egy interaktív prezentáció, mely egy, a munkát segítő folyamatot mutat be. A mikro tananyagok bevezetése előtt azonban nagyon fontos, hogy az előnyök mellett az esetleges buktatókkal is tisztában legyünk. Ezeket pedig a következő cikkünkben részletezzük, de most beszéljünk először a lehetséges előnyökről:

 

  1. Késleltetett tudásadást tesz lehetővé

A tanulók leterhelésével szemben a mikro tananyagok lehetővé teszik, hogy az információ kisebb, az agy számára hatékonyabban feldolgozható egységekben kerüljön átadásra. Időt biztosítva a tanulóknak az információ feldolgozására mielőtt a következő leckéhez, modulhoz kezdenének. Sőt mi több, a tanulók azt is megválaszthatják, hogy hol és mikor vegyenek részt a tanulási folyamatban. A megfelelően megválasztott idő és helyszín pedig még tovább növelheti a tanulás hatékonyságát. Sokak számára sokkal egyszerűbb az otthonuk egy csendes zugában koncentrálni, mint egy zajos irodában a sok figyelemelvonó tényező mellett.

 

  1. Mobillá teszik a tanulást – Mobilan, mobilról

A mikro leckék a rövidségükre tekintettel bármikor és bárhol elővehetőek a tanuló szabadidejének függvényében. A tanulás mobilabbá válik. Nem számít, hogy épp forgalmi dugóban, vagy egy orvosi rendelőben várakozunk-e, a lehetőség nyitva áll képességeink és tudásaink továbbfejlesztésére. Szemben a hagyományos képzésekkel, amely jelentős időbeli áldozatot követel mire a tanulók is megtapasztalhatják a folyamat valós, látható eredményeit.

 

  1. Alkalmas a teljesítménybeli különbségek gyors kisimítására

A mikro learning hátterében álló koncepció általában egy kulcs feladatra, készségre koncentrál egy időben. A tanulónak nem kell egy hosszú online tréningen részt vennie ahhoz, hogy egy adott, specifikus terülten gyors fejlődést érhessen el. Elég, ha egy időben az adott részfolyamatra és az ahhoz kapcsolódó problémákra koncentrál. Hatékonyan bővítve és lépésekre bontva tudatosítva az adott részterülethez kapcsolódó szaktudását.

 

  1. Költséghatékony

A mikro leckék bevezetése jelentősen csökkentheti az online képzésekre fordított költségvetést. Jó minőségű e-learning forgatókönyvek, online prezentációk és tutorialok készíthetőek a komplex online képzések fejlesztési költségeinek töredékéből. A tömörséggel továbbá nem csak a pénzen, de a designnal és a fejlesztésre fordított idővel egyaránt spórolhatunk, ami egy további előny.

 

  1. Fokozza a tanulói motivációt

A mikro learning mögött álló koncepció alapvető emberi szükségleteinkre reflektál az azonnal használható tanulási eredmények élménye, kézzel fogható előnyök biztosítása által. A képzési stratégiában így nem csak a hosszú, de a rövid távú célok is jelentős szerephez jutnak. Amennyiben a dolgozók egy rövid modul elvégzésével számukra hasznos és alkalmazható tudáshoz juthatnak, az nagyban hozzájárul motivációjuk, jövőbeni tanulási hajlandóságuk megnöveléséhez. Ráadásul a tanuló maga döntheti el milyen tempóban halad, ami csökkenti az esetleges kudarc élményt, és a kollégáktól való lemaradás félelmét.

Következő cikkünkben a micro-learning hátrányait mutatjuk be. Ezek alapján mindenki eldöntheti, vajon praktikus vagy szükséges-e számára ezt az oktatási stratégiát alkalmaznia.

A szerzőről

Pálinkás Zsófia

Szóljon hozzá