Módszertan Tippek és tévhitek

A rövid videók a vállalati képzésen

sv2

Mai cikkünk egy igen egyszerű, de mégis nagyon hatékony eszközre, a rövid videók alkalmazására fókuszál. 

A vállalati képzések csatornái

Számos esetben nem feltétlenül a kimagasló minőség, hanem sokkal inkább a gyors és egyszerű fogyaszthatóság az a szempont, melyet mindenképp érdemes szem előtt tartani. Hiszen a tanulók szempontjából – természetesen a hatékonyságot is figyelembe véve – nincs annál fontosabb, mint hogy egy tananyag éppen akkor legyen elvégezhető, amikor valóban ráérnek és kedvük is van a feladathoz.

A kevesebb néha több mondás itt is igaznak bizonyul. A hosszasan elnyújtott tananyagok nem mindig képesek lekötni a tanulók figyelmét. A tanulók könnyen elkalandoznak, gyakorta a különféle közösségi média oldalak segítségével próbálnak egy kicsit kikapcsolódni. Jogosan vetődik fel a kérdés tehát, hogy akkor a vállalati képzések világa miért is nem nyit sokkal inkább ebbe az irányba?

A válasz sokszor nagyon egyszerű: “ Mert mindig is így csináltuk!” A nem megfelelő szemlélet sokszor az egyik legnagyobb akadály és egyben kihívás, mely az elvégzendő tananyagok minőségét is nagyban meghatározza. Fontos, hogy  vállalat és a képzésszervezők a képzésekre ne csak elvégzendő kötelezettségként, hanem a vállalati hatékonyság, elköteleződés növelésének eszközeként tekintsenek.

Tagadhatatlan, hogy a változtatások bevezetése nem egyszerű főként nagy és komplex szervezeteknél. Éppen ezért azt tanácsoljuk, hogy érdemes kicsiben, akár rövid filmekkel kezdeni a folyamatot. A megfelelő eszközök kiválasztása után pedig mindenki maga győződhet meg arról,  hogy a sok kicsi valóban sokra megy-e?

Az alábbiakban néhány lehetséges ötletet gyűjtöttünk össze a kezdeti lépések támogatásához:

1. Készítsünk heti rendszerességgel videós mikrotananyagokat belső használatra!

A rövid videókban érdemes egy kulcsfontosságú témára fókuszálni, emlékeztetni a tanulókat annak legfontosabb elemeire. A videó készítés pedig senkit nem kell, hogy visszatartson a megvalósítástól az okostelefonok világában. A kezdeti próbálkozásoktól sokszor rövidebb az út a profinak ható videók szerkesztéséig, mint ahogyan azt gondolnánk.

 

2. Törjünk minden második diát!

A rövidítés maga sokszor nem egyszerű, azonban egy fontos, tanulható dologról van szó. Igyekezzünk mindig csak egy-egy tanulási célra koncentrálni, melynek megfelelően megválaszthatjuk a szükséges tanulási tartalmat. Az érdeklődő tanulókkal ezt követően is oszthatunk meg további linkeket és forrásanyagokat.

 

 3. Használjunk elköteleződést segítő, valósághoz szorosan kapcsolódó történeteket!

Az emberek általában könnyen emlékeznek olyan dolgokra, amelyekhez személyesen is tudnak kapcsolódni. Érdemes a tananyagokat is keretezni, ezáltal biztosítva az elvégzendő tananyag, a kitűzött tanulási célok és a mindennapi munkavégzés közötti kapcsolatot.  Az idézetek használata sok esetben hatékony eszköz lehet a fentebbi kapcsolat könnyen értelmezhető megteremtésére.

 

4. Ne ragaszkodjunk görcsösen a már meglévő LMS használatához!

A tanulók gyakorta negatívan viszonyulnak a vállalat által használt LMS-hez. Az LMS-en kívüli kreatív megoldások éppen ezért csökkenthetik a tanulók LMS iránti ellenérzését. Számos alternatíva közül választhatunk: e-mail, mobil LMS, vagy akár a közösségi média csatornái.

 

Akár Instragram, Snapchat vagy LinkedIn felhasználók vagyunk, érdemes mindenképp tanulni a körülöttünk zajló folyamatokból, főleg ha azok a tanulási folyamat hatékonyságát növelhetik. Nem szabad, hogy a kezdeti nehézségek elbizonytalanítsanak!

forrás: (https://elearningindustry.com/4-ways-short-video-corporate-learning)

A szerzőről

Marton Blanka

1 hozzászólás

Szóljon hozzá