Tippek és tévhitek

Hatékonyság és élmény egyszerre?

home-364179_640

A hatékonyság és élmény együttes elérése érdekében néhány dologra mindenképpen érdemes odafigyelni.

A technológia fejlődésének köszönhetően az e-learning az iskolák mellett a vállalatok világában is egyre nagyobb szerepet kap. Az üzleti e-képzések elsődleges célja, hogy a tanulás folyamatát minél inkább elfogadhatóvá tegyék a tanuló számára. Nézzük meg, hogy mit érdemes szem előtt tartani!

1.  A célok meghatározása legyen mindig elsődleges!

A tananyagkészítés egyik első lépése mindig a célok letisztázása kell, hogy legyen. Egy jól megválasztott cím nem csak a hatékony szerkesztést segíti elő, hanem felkelti a tanulók érdeklődését, segít az elkötelezettség kialakításában. Éppen ezért érdemes kiemelni a tananyag teljesítésével járó előnyöket, megszerezhető készségeket.

2. Fordíts figyelmet a megfelelő designra!

Az ismertetés tovább erősíthető vizuálisan. Az interaktív tananyagokhoz nagyszerű választás a tananyag koncepciójának megértését segítő képek, videók, esetleg animációk alkalmazása. A megfelelően megválasztott design a figyelem megtartásának is remek eszköze.

3. Tartsd észben a modulok jelentőségét!

Ne feledkezz meg arról, hogy senki sem képes hosszú órákig a monitor előtt ülni. Az indokolatlanul hosszú tananyag unalmas, csökkenti a tanulási folyamat hatékonyságát. A modulok amellett, hogy a tanuló eligazodását segítik, lehetővé teszik az anyag megfelelő strukturálását. Érdemes precíznek lenni, és csak a valóban releváns, vonatkozó információkra koncentrálni. A megszerzett tudás így könnyen és gyorsan ültethető át a gyakorlatba, ezáltal is növelve a tanulás hasznosságérzetét.

4. Építs a tudásszomjra!

Keltsd fel a tanuló érdeklődését! Kezd a tananyagot egy gondolatébresztő felvetéssel, építs be apróbb játékokat. Így nem csak a tananyag esetleges egyhangúságát törheted meg, hanem a tanuló érdeklődését, kihívások iránti vágyát is képes leszel majd fenntartani.

5. Engedj teret a navigációban!

Előfordulhat, hogy a tanuló megreked a tananyag egy bizonyos pontján. Érdemes erre előre is gondolni és szabadságot biztosítani a tanulók számára, hogy a bármikor böngészhessenek a tananyag már megtekintett tartalmaiban. Ezzel nem csak a motivációvesztés kerülhető el, de a tanuló magabiztossága is nő. Amennyiben a fentebbi szempontokat szem előtt tartod a fejlesztés során, jó eséllyel nem csak egy hatékony, de egyben élményt nyújtó kurzus lesz a végeredmény.
Forrás: (https://elearningindustry.com/5-creative-ways-effective-elearning-experience)

 

A szerzőről

Marton Blanka

Szóljon hozzá