Módszertan

10 hasznos tipp a tananyagok videós részének elkészítéséhez

 

Szeretnél videós részeket a tananyagodba? Mielőtt elkezdődik a felvétel, érdemes néhány dolgot előre tisztázni, eldönteni. Nézzük ezeket!

 

1.       Akár színészekkel dolgozol, akár olyannal, aki még nem csinált felvételt, érdemes 3-4 nappal korábban elküldeni nekik a szöveget, hogy mindenki többször el tudja olvasni.

2.       A felkészülés során mindenképpen értelmezd a szöveget, hogy értőn hangsúlyozva tudd azt elmondani.

3.       Annak, aki még nem használt súgógépet, érdemes egyszer kipróbálnia a felvétel előtt, hogyan is működik.

4.       Ha olyan szakmai szöveget veszel fel, amiben nehezebb szakszavak vannak, azt nyugodtan írd fel egy papírra pár nappal a felvétel előtt és tedd ki magatok elé, hogy naponta többször lásd – így tudattalanul is memorizálod azt.

5.       Érdemes a felvétel előtt gyakorolni a tükör előtt, hogy lásd, hogyan fogsz kinézni a képernyőn.

6.       Ha kezdő vagy, akár telefonnal is készíthetsz felvételt magadról a gyakorlás során, így látod majd, hogyan mutatsz a képernyőn.

7.       Felvétel előtt tudatosítsd, hogy milyen típusú szövegről van szó, és annak megfelelően hangsúlyozz, dönts a tempóról (élőbeszédszerű, vagy előadás jellegű).

8.       Felvétel közben nézz vissza apróbb részleteket, hogy még akkor el tudd dönteni: elégedett vagy-e az eredménnyel, vagy máshogyan szeretnél helyezkedni, hangsúlyozni stb.

9.       A felvételhez a ruhát mindenképpen úgy válaszd ki, hogy vedd figyelembe a hátteret, és a témát. Öltönyt, elegáns ruhát kell-e viselni, vagy a lazább öltözet is megengedett? Ne vegyél fel színes, mintás inget, mert az zavaró lehet, és ne legyen a háttérhez hasonló sem a ruhád színe.

10.   Még férfiak esetén is érdemes egy kis alapozót használni a felvételhez, amitől egyenletesebb lesz a bőrszín és nem csillog az arc.

A szerzőről

Müller Andrea

Tananyagfejlesztő az ARTudásmenedzsmentnél, aki több éves e-learning fejlesztői és pedagógiai tapasztalattal rendelkezik.

Szóljon hozzá