Érdekességek Trendek

Időálló e-learning trendek

Jönnek mennek az e-learning trendek, gyorsan változnak a fogyasztói igények, mégis van, ami örök. Nézzük mik ezek:

Játékosítás

A játékosítás áll egyértelműen a lista tetején, hiszen ennek segítségével tudjuk legjobban lekötni a tanulót, és elkötelezni a tanulás iránt. Egy játékosított e-learning kurzusban megjelenik maga a játék dinamikája, szabályok, listák, pontok, kitüntetések, küldetések. Kiterjesztett valóságot, animációkat, és lenyűgöző történeteket használhatunk fel ahhoz hogy motiváljuk a tanulókat. A játékosítás nem csak, hogy kiállta az idő próbáját az e-learning története során, de rengeteget fejlődött is, ezért mondhatjuk róla, hogy ez az egyik leggyümölcsözőbb e-learning trend.

Személyre szabott tanulás

Beépült már a nagyvállalatoknál is szerencsére az a tudás, hogy minden munkavállaló egyéni, mindenkinek különböző képességei és céljai vannak, amikre muszáj odafigyelnünk, ha hatékony e-learninget szeretnénk bevezetni. Például, legyen meg a szabadságuk és lehetőségük arra, hogy saját tanulási utat jelölhessenek ki maguknak, így sokkal fókuszáltabbak és célirányosabbak lehetnek. Ezzel együtt személyre is szabják saját tanulásukat, és mindenki azokat az ismereteket sajátíthatja el, amiknek tényleg hasznát tudja venni és amikre szüksége van. A személyre szabott tanulás egy olyan trend, ami rohamosan terjed, világszerte használják, a munkavállalóknak pedig már ténylegesen szüksége van rá. Így lehet a képzés és fejlesztés egy dinamikusabb terület.

mLearning

Ha már a szabadságról beszélünk, mi sem támogatja ezt jobban, mint az mLearning. A munkavállalóknak rengeteg feladata van már alapból, nem jut idejük arra, hogy munkaidőn kívül e-learning kurzusokat végezzenek. Ha kötelezve vannak a kurzusokra, akkor a valós munka idejét fogják feláldozni rá nagy valószínűséggel, ami nem egy jövedelmező megoldás. A mLearning lehetővé teszi, hogy az okostelefonjaikon végezzék el a kurzusokat, ott és akkor, amikor csak szeretnék. Ez egy olyannyira kézenfekvő megoldás, hogy ma egy e-learning kurzust mLearning opció nélkül elképzelni nem is tudunk. Ezért mondhatjuk, hogy az mLearning trendből átváltozott szükségletté, és érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk rá.

Flash-ből a HTML-be

A Flash halott. Ezen már nem lepődünk meg, ahogy azon sem, ahogy szépen lassan elavulttá vált. Jó ideig ez volt az e-learning kurzus alapköve, még mielőtt a szakértők felfedezték a HTML5 csodáit. A HTML5 hangot, képet, 2D/3D grafikákat és animációkat is lejátszik mindenféle plug-in nélkül. Hardware hozzáférést, offline tárhelyet ad, és támogatja a felhő alapú alkalmazásokat is. A kulcs azonban az, hogy bármilyen e-learning kurzus itt azonnal és automatikusan reszponzívan fut. Ez adta meg a Flash-nek a kegyelemdöfést. Azonban mi lesz azokkal a kurzusokkal, amiket még Flash-re készítettünk? Teljesen használhatatlanná válnak? Szerencsére nem.  Sikerült egy módszert találni, amivel a Flash kurzusokat egyszerűen átkonvertálhatjuk HTML5 kurzusokká. Így kezdődött meg ez a konverzió trend, ami a mai napig nagy dolognak számít. Sok olyan e-learning szolgáltatás van a piacon, amik Flash-ből HTML5-be konvertálnak.

Sosem tudhatjuk melyik e-learning trend fog beépülni és melyik avul el gyorsan, így bátran kísérletezzünk velük, és tudjunk meg róluk minél többet!

A cikk alapja a https://elearningindustry.com/timeless-elearning-trends-stood-test-time-5-eternal helyen jelent meg. Véleménye van, vitatkozna? A kommentek között megteheti!

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá