Eszközök Jó gyakorlatok Tippek és tévhitek

Értékelési rendszer az eLearningben

Egy online kurzus nem teljes, ha nem rendelkezik hatékony értékelési rendszerrel. A tanulók értékelése nem csak azért fontos, hogy felmérhessük a megszerzett tudásukat, hanem hogy lássuk, az elearning képzésünk jó irányba halad-e.

A felmérések, értékelések tehát egyaránt fontos információval szolgálnak a tanulóknak, és vezetőiknek is, hiszen így láthatják fejlődési útjukat, de fontos adatot jelentenek a szakértők számára is, akik a felmért adatok által további fejlesztéseket végezhetnek el a tananyagon.

De hogy milyen módszerekkel lehet hatékonyan felmérni a tanulók tudását?

Nézzünk meg néhány lehetséges módszertant:

Kvízek

Ez az egyik leggyakrabban használt módszer, melyet különösen az egyes modulok között szokás alkalmazni. Előnye, hogy azonnali képet nyújt a tanulás menetéről, a tanulók szintjeiről.

Nyitott kérdések

Hatékony mód a tanulók kritikus gondolkodásának ösztönzésére és felmérésére. Magasabb értékelési szintet jelent a kvízekhez képest, elkészítése és ellenőrzése azonban összetettebb és időigényesebb feladat.

Drag and Drop gyakorlatok

Zárt, vagy igaz hamis kérdések tartoznak ebbe a lehetőségbe. A feladat segít felmérni, hogy a tanulók mennyire képesek összekapcsolni két témát vagy koncepciót.

Online beszélgetések

Ez jelentheti a beszélgetést az oktatókkal, de érthetjük a tanulók egymás közötti kommunikációját is alatta.  Előnye, hogy a tanuló azonnali választ, reakciót kaphat kérdéseire, feleletére, gondolataira. Ezáltal a tudás gyorsabban és hatékonyabban beépül, mintha egy utólagos értékeléssel találná szembe magát. Az oktatók láthatják a tananyagban lévő kritikus pontokat, a tanulók pedig a feltett kérésükkel tanulhatnak egymástól.

Párbeszédes szimuláció

Lehetőséges ad a tanulók számára, hogy valós helyzetekbe, szituációkba helyezkedve próbálják ki tudásukat, ismereteiket, így szert téve újabb készségekre, ismeretekre. Ez a beszélgetés folyhat ügyfelekkel, munkatársakkal, új belépőkkel, vezetőkkel stb.

Esettanulmányok

A módszer valós eseteken alapszik. A tanulóknak képesnek kell lenniük arra, hogy ezekre az esetekre különféle javaslatokat, megoldási ötleteket, választási útvonalakat alkossanak.

Gamifikációs tevékenységek

Szórakoztató és vonzó lehetőség arra, hogy segítse a tanulókban megértetni, elmélyíteni a tudást, készségeket, szükséges ismeretket.

Forgatókönyv alapú kérdések

Szintén a gyakorlati helyzetekre alapozva segíti a tanulást és a felmérést. Ebben a tanulóknak lehetőségük van bemutatni a megszerzett készségeiket és tudásukat, valamint azt, hogy hogyan képesek egy valós probléma megoldására és kezelésére.

Forrás: https://www.elearningnews.it/en/e-learning-news-C-18/best-practices-C-28/elearning-ways-to-evaluate-students-AR-1346/

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá