Érdekességek Jó gyakorlatok

Érzelmi biztonságot adó képzések

A világjárvány elterjedése miatt munkavállalóink még nagyobb biztonságot várnak vezetőiktől, dolgozzanak akár home officeban, irodában, vagy más idegen helyen. Segítsünk nekik a tőlünk telhető legjobb módon – elearning eszközökkel.

Itt természetesen nem csak a kötelező munkavédelem képzésre gondolunk, hanem olyan témákat is érdemes megvizsgálni, mint a bizonytalanság, munkahelyi erőszak, zaklatás, vagy egyéb nem várt problémák. A fizikai kockázatok mellett a mentális sérülések lehetőségeit is vegyük figyelembe, amelyek a COVID miatt talán még jobban elhatalmasodtak a munkavállalókon.

Nagyon érzékeny a téma, nehéz is megfelelően tálalni, de nézzünk néhány képzést és tippet, amellyel tudunk segíteni azoknak a munkavállalóknak, akik valami miatt érzelmileg nem mindig érzik magukat biztonságban.

Fizikai biztonság

Ejtsünk néhány szót a fizikai egészségről is, hiszen nem minden cégnél van az ilyen jellegű képzéseknek kultúrája, de nagyban hozzájárulnak az érzelmi biztonsághoz. A munkahelyi berendezések, gépek biztonságos és szakszerű kezelése legtöbbször a kötelező munkavédelmi tananyagok szerves részei, de beszélnünk kell a Repetitive Strain Injury (RSI) jelenségről is. Ahogy nevéből is olvashatjuk, ezek ismétlődő terhelésekből fakadó sérülések, legtöbbször mozgásszerveket érinti. Sokan csak “számítógépes betegségként” tekintenek rá, a rossz tartás, rengeteg gépelés és képernyő bámulás miatt, de talán még nagyobb az előfordulása a fizikai munkakörökben. Mivel ezek hosszasan elhúzódó, maradandó egészségügyi károsodást okozhatnak, ügyeljünk rá, hogy elérhető legyen mindenki számára egy munkakör specifikus munkaergonómiai képzés. Gondoljunk a home office-ba kényszerülő munkavállalókra, akiknek sok esetben nulláról kell kialakítaniuk otthoni munkaállomásukat.

Esélyegyenlőség és zaklatás elleni fellépés

Bár az EEOC (Equal Employment Opportunity Commission) rögzíti, hogy sem munkája során, sem a kiválasztási folyamatban nem érheti az adott személyt hátrányos megkülönböztetés semmilyen szempontból, a gyakorlatban sajnos nem mindig valósul meg. Kimutatták, hogy mióta rengetegen otthonról dolgoznak, több zaklatás ér bizonyos munkavállalókat faji, bőrszín, vagy vallási hovatartozás miatt. Ennek oka nagyrészt az, hogy monitor mögé bújva talán olyan hangnemet is megengedünk magunknak, mint amit korábban nem. Másrészt az e-mailekben elvesznek azok a hangsúlyok, mimikák, amellyel ezek az esetleges bántó megnyilvánulások valójában nem is lennének azok. Készítsük fel tehát a munkavállalókat befogadóbb viselkedésre és érzékenyebb kommunikációra.

Vészhelyzeti protokollok

Vészhelyzetek alatt általában tűzesetet, gázszivárgást értenek ügyfeleink, de fel kell készítenünk kollégáinkat más vészhelyzetekre is. Nézzünk néhány példát! Mit tegyen az ügyfélszolgálaton dolgozó kolléga, ha fenyegetést észlel az ügyfél részéről, mi a teendő, ha az ügyfelek közt alakul ki konfliktus, mit tegyen, ha kollégáját éri valamilyen támadás?

Függőségek megismerése, kezelése

Sajnos beszélnünk kell bizonyos függőségekről is, elsősorban az alkoholt és bizonyos kábítószereket illetően. Fontos a munkavállalóknak tudniuk, melyek az alapvető irányelvek a munkahelyen, hol kaphatnak kérdéseikre válaszokat, hogyan küzdhetik le problémáikat és ami legfontosabb, hol kaphatnak segítséget.

Megfelelő munkaruházat

A tél beköszöntével, nem csak a koronavírus, hanem egyéb felsőlégúti megbetegedések kerülnek ismét reflektorfénybe. Készíthetünk egy olyan tananyagot, amely nem kizárólag a maszk helyes használatára hívja fel a figyelmet, hanem a megfelelő munkaruházat elemeit is bemutatja.

Stresszkezelés

Bármilyen okból – vírushelyzettől eltekintve – érheti a munkavállalókat stresszhelyzet, ami túlzott mértékben koncentrálási nehézségeket, alváshiányt, hosszútávon a munkavállaló teljesítőkészségét is veszélyezteti. Ne felejtsünk tehát stresszkezelési technikákat tartalmazó képzéseket is biztosítani munkavállalóinknak.
Ugyanolyan fontos tehát a fizikai biztonság mellett az érzelmi biztonság is, hiszen mindenki szeret olyan munkahelyen dolgozni, ahol a biztonságot és az érzelmi jólétet előtérbe helyezik.

Sajnos beszélnünk kell bizonyos függőségekről is, elsősorban az alkoholt és bizonyos kábítószereket illetően. Fontos a munkavállalóknak tudniuk, melyek az alapvető irányelvek a munkahelyen, hol kaphatnak kérdéseikre válaszokat, hogyan küzdhetik le problémáikat és ami legfontosabb, hol kaphatnak segítséget.

Forrás: https://elearningindustry.com/safety-topics-employees-want-in-training-programs

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá