Érdekességek Eszközök Módszertan

Tananyagfejlesztő eszközök – 1. rész

Milyen szempontok alapján válasszunk tananyagfejlesztő eszközt?

Mikor valaki arra adja a fejét, hogy e-learninggel foglalkozzon, első kérdések közt fog felmerülni, vajon melyik tananyagszerkesztő eszközt válassza ki, amellyel elkészítheti első SCORM csomagjait. Nem könnyű a feladat, szerencsére a piacon egyre nagyobb a választék, egyre több szempont alapján tudunk szűrni és válogatni.

Cikksorozatunkban igyekszünk bemutatni néhány szempontot, ami alapján könnyebben tudunk dönteni, melyik tananyagfejlesztő eszköz áll legközelebb hozzánk. Első részben azt vizsgáljuk meg, milyen platformon működő szerkesztőeszköz lehet a legmegfelelőbb számunkra.

Asztali alkalmazások

Legtöbb asztali eszköz már előfizetéses alapon működik, próbaidőszakkal, így érdemes lehet kipróbálni a demo verziót is. Ahogy a nevükből is egyértelmű ezek a szoftverek telepítve vannak, így annak ellenére, hogy néhány esetben rendelkezik felhő alapú tárhellyel, nem praktikus a félig elkészült nyers fájlokat ott tárolni. Ezek inkább a kipublikált anyagok ellenőrzéséhez tudnak praktikusak lenni. Hátrányuk, hogy nem férünk hozzá többen így szabadúszóknak, kisebb cégeknek tudjuk javasolni ezt a megoldást.

Felhő alapon működő eszközök

A felhő alapú e-learning szerkesztő eszközök, bármelyik böngészőből elérhető egyszerűen, bejelenetkezési adatok segítségével. Korábban ezek az eszközök nem voltak annyira stabilak, minden funkcióval ellátottak, de az utóbbi időszakban ezek a hibák is kiküszöbölésre kerültek. Tökéletes megoldás olyan csapatok számára, ahol egyszerre többen is szeretnének hozzáférni a fájlokhoz, vagy nem egy helyen dolgoznak a csoporttagok, ezek az eszközök ugyanis kiemelten támogatni tudják az együttműködést.

Következő részben a kész tananyag szempontjából és funkciókat tekintve nézzük meg, mely fejlesztőeszköz lehet legalkalmasabb számunkra.

Forrás: https://elearningindustry.com/how-do-you-choose-between-different-types-of-elearning-authoring-tools

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá