Eszközök Módszertan Trendek

Storyboard 1. rész – Mit jelent?

Nagyobb volumenű tananyagfejlesztés esetében előfordulhat, hogy tanácstalanná válunk, hogyan is kezdjünk neki. Erre az esetre már írtunk egy cikket, hogy miként lehet a kapott nyersanyagokat rendszerezni. Ennek eredményeként felépül egy tananyag váz, egyfajta tartalomjegyzék, amely alapjául szolgál egy nagyon hatékony eszköznek, a Storyboardnak, magyarul forgatókönyvnek.

A Storyboard egy egyszerű dokumentum, amelyben oldalról oldalra írjuk meg milyen eszközzel és hogyan fogjuk megvalósítani a tanulást. Ez nem csak nekünk, fejlesztőknek tud segítséget nyújtani, hanem a lektorok is át tudják nézni még a fejlesztés előtt és hozzá tudják fűzni észrevételeiket is.

Alapvetően két típust különböztetünk meg:

Írott Storyboard: Ahogy a neve is mutatja, oldalról oldalra írjuk le, melyik slide mit fog tartalmazni, szövegezést, képeket, narrációt, feladatleírást illetően. Hatékony tud lenni, ha ezt a dokumentumot megosztjuk, így többen tudják használni, szakértők is könnyebben tudják véleményezni. Amennyiben még ebben a fázisban sikerül levéglegesíteni a tananyag szövegezését, sokkal kevesebb idő lesz a későbbiekben is változtatásokat véghez vinni.

Vizuálisan megjelenített Storyboard: Tekinthetjük ezt egy másik típusú Stroyboardnak, vagy az írott folytatásának is. Ebben az esetben akár egy ppt-ben nagyjából létrehozzuk az oldal megjelenését. Elhelyezzük rajta a szövegeket, képeket és gombokat is. Ezt olyanoknak ajánljuk, akiknek megbízóik már láttak e-learning tananyagokat, tudják mit miért használunk egy oldalon. Jó megoldás lehet ennek a módszernek a használata, ha egyszerre többen fejlesztik a tananyagot. Ilyenkor a fejlesztő csak elővesz egy már elfogadott forgatókönyvet és elkezdi a fejlesztést.

Amennyiben még csak ismerkedünk ezzel a módszerrel, javasoljuk, hogy nézzetek meg néhány példát (https://elearningacademy.io/blog/the-2-types-of-elearning-storyboards-when-to-use-them/) és próbáljátok ki rövidebb tananyagok esetében, hogy mennyire tud működni nálatok.

Forrás: https://elearningacademy.io/blog/the-2-types-of-elearning-storyboards-when-to-use-them/

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá